Sajttól puha pogácsa sütőtökkel – Nem gondolnád, mennyire feldobja a tésztáját a zöldség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő
Őszi almás-fahéjas muffin: gyorsan kész a kevert tészta
Fasírt minden mennyiségben: a 8 legfinomabb variációt mutatjuk
Ínyenc tiramisu matchával: kávé nélkül is mennyei a desszert
Kiadós pásztorpite hűvös napokra: másnap is ugyanolyan finom
Sosem árt, ha van otthon pogácsa, de ha eddig nem sütöttél gyakran, ezt a sütőtököset mindenképpen érdemes kipróbálni.
A jó pogácsa olyan, hogy sajnos nem lehet abbahagyni. A kelesztés miatt kicsit tovább tart az elkészítése, de nem olyan vészes, amíg kel, nyugodtan lehet mással is foglalkozni. Az alábbi pogácsa tésztájába sajt és tejföl is kerül, ettől lesz puha, de a különlegesség benne a sütőtök.
A sütőtök nemcsak szép színű és finom zöldség, hanem elképesztően egészséges is. Szeptember közepétől indul a szezonja és egész télen kitart. Karotinban, C- és B-vitaminban gazdag, amire bizony nagy szükség van a hideg, fénytelen és nyirkos hónapokban. Sütve, pürésítve rengeteg ételbe teheted, a kicsit édeskés íze mindenhez illik. Most pogácsába gyúrtam, nagyon szép színt adott neki, és még puhább lett tőle.
Sütőtökös pogácsa
Hozzávalók 8 adaghoz
Pogácsa
- 500 gramm liszt
- 25 gramm élesztő (friss)
- 100 milliliter tej
- 1 kávéskanál cukor
- 100 gramm vaj
- 150 gramm sajt (reszelt)
- 150 gramm sütőtök (pürésítve)
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál só
Teteje
- 1 darab tojás (kenéshez)
- szóráshoz magvak
Elkészítés:
A sütőtököt süssük meg sütőben, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ha kihűlt, pürésítsük.
Az élesztőt futtassuk fel langyos, cukros tejben. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze sóval, morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, az élesztős tejet, a tojást, a pürésített tököt és tegyünk hozzá annyi tejfölt, hogy gyúrható legyen a tészta. Jól gyúrjuk össze, majd meleg helyen, letakarva kelesszük a duplájára.
Ha megkelt a tészta, tegyük lisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki körülbelül 2 centiméter vastagra. Szaggassunk belőle köröket, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a pogácsák tetejét tojással, szórjunk rá magvakat, majd hagyjuk még egy fél órát kelni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a pogácsákat 25 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors