
Fahéjas sütőtökpuding 10 perc alatt: maradékfelhasználó recept is egyben

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Sajtos, brokkolis egytál sütőben sütve: a tejszíntől krémes

Krémes, házi eperfagyi gép nélkül: álomfinom desszert egyszerűen

Zöldségekkel töltött, omlós csirkemell: így nem szárad ki a hús

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk
A sütőtökös recepteknek se szeri, se száma, mégis ritkán készítünk belőle desszertet a pitén kívül.
Ősszel elképesztően sokszor kerül a kosaramba sütőtök, nagyon szeretek belőle sütni-főzni, ráadásul nincs jobb a sülő tök illatánál. Azonban ritkán fogy el egyszerre egy egész 2-4 kg-os sütőtök, se leveshez, se sütéshez nem használok fel ennyit, így mindig megmarad legalább a fele, amit viszont már nem sokáig lehet tartogatni.
Sült tök felhasználása
Mivel a sütőtök sütése elég időigényes, általában egyszerre elkészítem az összeset, és egy részéből levest, másik részéből desszertet készítek. Ez a sütőtökpuding tökéletes maradékfelhasználó recept, ha nem fogyott el a sült tök, de nem csak akkor érdemes elkészíteni, mikor újrahasznosításon gondolkozunk.
A sütőtökből készült puding az egyik legfinomabb és legegyszerűbb őszi desszert, ráadásul azért is megéri nekiállni, mert az egész lakást be fogja lengni a fahéj és a sütőtök illata.
Fahéjas sütőtökpuding

Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 evőkanál keményítő
- 6 evőkanál cukor
- 1.75 bögre tej
- 1 darab tojás
- 0.5 bögre főtt vagy sült sütőtök pürésítve
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
A tojást és a tejet keverjük alaposan össze egy tálban.
Keverjük ki a cukrot és a keményítőt, majd alacsony lángon melegítsük őket össze. Kis részletekben, folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tojásos-tejes keveréket. Forrástól számított 1-2 percig főzzük, közben folyamatosan kevergessük. Vegyük le a tűzről.
A sütőtökpürét keverjük össze a fűszerekkel. Fokozatosan adjuk hozzá a sütőtököt a tejes krémhez, míg egynemű nem lesz. Tegyük vissza a pudingot a tűzre, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve 3-4 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, öntsük tálkákba, majd hűtsük le. Tejszínhabbal tálaljuk.
Fotó: Getty Images