Karamellizált diós sütőtöksaláta: az édességét a mézes-mustáros öntet ellensúlyozza
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtök, ez a gyönyörű, narancssárga zöldség, annyiféleképpen elkészíthető, hogy akár minden nap ehetném, akkor sem unnám meg.
Nem nagyon ismerek olyan embert, aki ne szeretné a sütőtököt. Bár ősszel van a szezonja, a harsány narancs színe a nyarat idézi vissza. A legtöbbször egyszerűen csak megsütjük vagy krémlevest készítünk belőle, pedig igazából bármihez passzol.
Bár a sütőtök önmagában is elég édes, érdemes hasonló ízvilágú alapanyagokkal gazdagítani. Most saláta készült belőle, amihez egy kis barna cukorral karamellizáltam a tököt, hogy még jobban ráerősítsek az aromájára. A kicsit fanyar mustáros öntet pedig ezt az édes ízt hivatott ellensúlyozni.
Sütőtöksaláta
Hozzávalók 2 személyre
Saláta
- 200 gramm sütőtök
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 marék rukkola
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 marék aszalt áfonya
- 1 marék dió
Öntet
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A sütőtököt kockázzuk fel, és a dióval együtt tegyük egy kivajazott tepsibe. Kicsit sózzuk és olajozzuk meg, és szórjunk a tetejére barna cukrot. Süssük meg a tököt úgy, hogy néha megforgatjuk.
Készítsük el az öntetet, majd amikor megsült a tök és a dió, tegyük ki egy tányérra, szórjunk rá aszalt áfonyát, és az egészet forgassuk össze. Rukkolával vagy más zöldsalátával tálaljuk.
Fotó: Getty Images