Selymes mártásban készült citromos csirkemell – Isteni finom a szaftja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha gyorsan szeretnéd az asztalra tenni az ebédet, csirkemellből érdemes elkészíteni, de kisebb, darabolt csirkéből is tökéletes lesz.
A csirke és a citrusok nagyon jól megférnek együtt, az alábbi könnyű fogásban a citrom levének köszönhetően karakteres íze lesz a szósznak és a húsnak is. Citromból bőven elég 1 darabot használni, hogy kellemesen citrusos legyen a szaft. A végén tejföllel vagy tejszínnel kell egybeforralni, hogy igazán selymes textúrát kapj.
A vajon elősütött húst alaplében kell puhára főzni, a folyadékból érdemes többet is kéznél tartani, mert ha elfő és a csirke még nem elég omlós, akkor vissza kell pótolni. Ez mellnél nem fog előfordulni, de combnál vagy egész csirkénél biztosan. A citromos csirke elkészítése egyszerű, mégse mondhatni hétköznapinak - ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, zsályával fűszerezed.
Citromos csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm csirkemell
- 25 dekagramm rizs
- 5 dekagramm vaj
- kevés olaj
- 2 darab citrom
- 1 darab hagyma
- só ízlés szerint
- 1 deciliter száraz fehérbor
- fehér bors ízlés szerint
- 250 milliliter tejföl vagy tejszín
- 2 deciliter alaplé (csirke vagy zöldség)
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A rizst főzzük ki és tegyük félre.
A megtisztított, hosszában félbevágott csirkemellet sózzuk és borsozzuk. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a húst, nagy lángon pirítsuk meg a csirkemellek mindkét oldalát, ezután vegyük ki őket egy tányérra.
A serpenyőbe - amelyben a hús is készült - öntsünk kevés olajat, dobjuk rá a finomra vágott hagymát, majd pár perc után a húst is tegyük vissza a serpenyőbe, öntsük fel borral és pároljuk pár percig. Ezután 1 darab citrom levét is facsarjuk rá, öntsük fel az alaplével. Alacsony lángon, fedő alatt pároljuk, amíg teljesen megpuhul a hús, a csirkemellnek nem kell sok idő.
Miután a hús megpuhult, öntsük fel tejföllel vagy tejszínnel, forraljuk egybe, ha szükséges, még sózzuk és borsozzuk. A megmaradt citromot vágjuk karikákra, tegyük a hús mellé, de a tálalásnál is hasznát vehetjük. A finomra vágott petrezselyemmel is hasonlóan járjunk el, mint a citrommal.
Rizzsel tálaljuk a fogást.
Fotó: Getty Images