Omlós mákos pite a nagyi receptje szerint – A töltelék almától lesz szaftos
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nagyiféle mákos pite igazi régi nagy kedvenc, ami vasárnapi ebéd után tökéletes desszert - egy kis csavarral pedig különlegessé tehetjük a szeretett finomságot.
A puha, vékony tésztájú süteménybe bőséges mákos tölteléket teszünk, amit érdemes almával, meggyel, kevés dióval vagy lekvárral párosítani szezontól függően - sokkal gazdagabb, szaftosabb lesz a pite. A régi receptekben vaj helyett zsírt használtak, ha szeretnénk hűek maradni a nagyi konyhájához, akkor mi is nyugodtan tegyünk így - sokkal omlósabb lesz tőle a tészta.
A mákos tölteléket érdemes valamivel kiegészíteni, én reszelt almával szoktam felturbózni, illetve keményre vert tojásfehérjehabot is szoktam a töltelékhez keverni.
Szaftos mákos pite
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 30 dekagramm liszt
- 12 dekagramm vaj
- 3 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- vaj a forma kikenéséhez
- tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 20 dekagramm darált mák
- 15 dekagramm cukor
- 2 darab alma
- 5 dekagramm búzadara
- 3 deciliter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 darab citrom reszelt héja
- 2 darab tojás
Tálalás:
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta:
Tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A tejfölt hozzáadva tésztát gyúrunk belőle, amit két cipóra osztva folpackba csomagolunk és a hűtőbe teszünk pihenni.
Töltelék:
A darált mákot elkeverjük a cukorral.
A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját simán felverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a vaníliás cukorral a felfőzött mákhoz keverjük, majd a reszelt citromhéját, reszelt almát és a kemény tojáshabot is beleforgatjuk.
A formát (15x30 cm-es) kikenjük vajjal, majd az egyik cipót lisztezett felületen a forma méretére kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, majd a mákos tölteléket rásimítjuk. A másik tésztacipót is kinyújtjuk ugyanúgy a tepsi méretének megfelelően, majd ráigazgatjuk a töltelékre, a tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, porcukorral megszórva, felszeletelve kínáljuk.
Fotó: Getty Images