Szaftos rakott zöldbab hús nélkül, sok sajttal: mirelit zöldségből is isteni

rzc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zöldbab selymes besamelmártással van egybeforgatva, majd tepsiben sül aranybarnára.

Sokan nem is gondolnák, hogy zöldbabból mennyire finom rakottas készülhet, a nagy kedvenc rakott kel és karfiol mellett ez is helyet kaphatna. Nemcsak kiadós főétel, hanem ízletes köret is szervírozható belőle.

Ha köretnek szánnád, besamelmártással és sajttal egybeforgatva süsd pirosra, de ha izgalmasabb ízélményre vágysz, akkor a besamellel egybeforgatott zöldbab tetejére panko morzsa és pirított hagyma kerüljön, így kellemesen roppanósra sül. Az ízekkel is érdemes játszani: besamelnél gyakran a szerecsendió is különleges résztvevő, ebben a receptben viszont fokhagymától és cayenne-borstól lesz karakteresebb.

Így lesz még finomabb

A besamelmártásba pirosra sütött baconkockákat is érdemes keverni, úgy sokkal tartalmasabb és még ízletesebb étel kerülhet az asztalra. A recept nagy előnye, hogy akár előző este összedobhatod, majd lefedve hűtőben tárolhatod, amikor pedig szükség lesz rá, told a sütőbe és várd ki, amíg elkészül a mennyei rakott zöldbab.

Szaftos rakott zöldbab

rzcover

Hozzávalók 6 személyre

Alap:

  • 1 kilogramm zöldbab (mirelit)
  • 20 dekagramm sajt (cheddar)
  • 0.5 bögre panko morzsa (opcionális)

Besamelmártás:

  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 deciliter tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál cayenne-bors

Pirított hagyma:

  • 4 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Először a besamelmártást készítsük el: a vajat magas falú lábasban olvasszuk fel, majd keverjük bele a lisztet, állandó kevergetés mellett öntsük fel a tejjel, ízesítsük sóval és borssal, addig főzzük, míg besűrűsödik (körülbelül 5-8 perc). Utána keverjük bele a zúzott fokhagymát és a cayenne-borsot.

A babokat dobjuk forrásban lévő vízbe és főzzük puhára (5-8 perc), majd szűrjük le.

A puha babokat tegyük jénaiba vagy más hőálló edénybe, csorgassuk rá a besamelmártást és a reszelt sajttal keverjük egybe.

Készítsünk pirított hagymát e szerint a recept szerint.

A besameles zöldbab tetejére szórjunk panko morzsát (opcionális) és pirított hagymát, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, míg szép aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük