Filléres szezámmagos-sós rúd: krumplitól lesz puha a tésztája

srcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szezámmagos-sós rúd egyszerű finomság, alig valamiből készül, mégis felveszi a versenyt a drágább sós vendégvárókkal.

Legyen szó bármilyen sós nassolnivalóról, szinte mindenki jó sok sajttal szereti ezeket a finomságokat. Mindegy, hogy rúd vagy pogácsa, ha a tészta jó vajas, nagyon puha és finom lesz, főleg ha még sajt vagy túró is gazdagítja.

Ha te is szereted ezeket a finomságokat, akkor most mutatunk egy új receptet, mely jóval szerényebb alapanyagokból készül. A vaj marad, sajt helyett főtt burgonya kerül a tésztába, a tetejét pedig fekete szezámmag teszi izgalmassá. Egyszerű, mégis ellenállhatatlan.

A tésztával gyúrás után rögtön dolgozhatsz, de alufóliába csomagolva egy teljes napot is pihenhet a hűtőben a tészta. Ha még több izgalomra vágysz, a szezámmag mellé chilipelyhet is szórj a tetejére. Ne félj, nem fog csípni, inkább kellemesebbé teszi a vendégvárót a szokatlan fűszer.

Szezámmagos-sós rúd

srct

Hozzávalók 55 darabhoz

  • 2 darab krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 3 ek tejföl
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • fekete szezámmag ízlés szerint a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, és bő vízben főzzük puhára. A puhára főtt burgonyát szűrjük le, még melegen törjük össze, majd tegyük félre, míg teljesen kihűl.

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót és sütőport, majd a vajat, a kihűlt krumplit és annyi tejfölt, amennyit felvesz gyúrás közben. (A tejfölt evőkanalanként adagoljuk, 2-5 evőkanálnyit igényel.)

A begyúrt tésztát fóliába csomagolva akár egy napig is hűtőben lehet tartani, de azonnal is dolgozhatunk vele.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, kenjük meg felvert tojással, szórjunk rá szezámmagot, majd vágjuk tetszőleges méretű rudakra, melyeket sorakoztassunk sütőpapírral bélelt tepsire.

A szezámos-sós rudakat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük