Szilvás-mákos lepény, isteni puha tésztával - Kezdőknek is sikerül

13
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Teljesen egyszerű, klasszikus sütemény ez a lepény, amely mégis minden pontján eltér attól, amit megszoktunk. Így aztán a végeredmény egyszerre hagyományos és különleges.

A mák társa általában meggy szokott lenni, de itt éppen a szezonja végét élő szilvával kerül össze, a pite alapja pedig legtöbbször omlós tészta, itt viszont élesztős, puha ágya van a mákos krémnek és a gyümölcsnek.

Régi újságkivágás

A kiindulási pontom egy régi könyvben talált újságkivágásból származó recept volt, amely élesztős-omlós tésztával valamint pudingporral főzött mák krémmel írta elő a sütemény elkészítését. Miközben nekivágtam a sütésnek, a tésztát túl vajasnak éreztem, ezért annak mennyiségét csökkentettem, ettől inkább puha lett, mint omlós.

A krémhez pedig nem használtam pudingport, sőt, meg sem főztem, egyszerűen elkevertem a mákot tejjel és tojással. Nem hiányzott a fölösleges por, éppen tökéletesen lágyra szilárdult a mák a tojástól, a szilva pedig sülés közben belesüppedt és a levéből is átadott a mákkrémnek. Bár így volt tökéletes, meggyel vagy nektarinnal is el tudnám képzelni.

Szilvás-mákos lepény

20180929 130630 (3)

Hozzávalók 15 adaghoz

  • 400 gramm finomliszt
  • 7 gramm élesztő (instant)
  • 50 gramm kristálycukor
  • 100 gramm vaj
  • 1 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 200 gramm mák
  • 2 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm kristálycukor
  • 1 darab citrom
  • 1 kilogramm szilva
  • ízlés szerint porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához egy nagy tálban elkeverem a lisztet, a cukrot, az élesztőt és egy csipet sót. A vajat megolvasztom, elkeverem a tejjel és a tojással. A nedves alapanyagokat a szárazakhoz keverem, és tésztát gyúrok belőle. Letakarom és félreteszem pihenni, míg a mákot és a szilvát előkészítem.

A mákot egy tálban elkeverem a cukorral, a citrom lereszelt héjával, a tejjel és a tojásokkal. A szilvákat felezem, kimagozom. A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és egy szögletes, sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy tálba teszem úgy, hogy oldalt pereme legyen. Ráöntöm a mákot, belerakosgatom a szilvákat, és 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt megsütöm.

Akkor jó, ha a tészta aranyszínű, a mák pedig megszilárdult. Megvárom, míg teljesen kihűlt, és porcukorral meghintem, mielőtt felvágom.

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon