Szilvás-mákos lepény, isteni puha tésztával - Kezdőknek is sikerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Teljesen egyszerű, klasszikus sütemény ez a lepény, amely mégis minden pontján eltér attól, amit megszoktunk. Így aztán a végeredmény egyszerre hagyományos és különleges.
A mák társa általában meggy szokott lenni, de itt éppen a szezonja végét élő szilvával kerül össze, a pite alapja pedig legtöbbször omlós tészta, itt viszont élesztős, puha ágya van a mákos krémnek és a gyümölcsnek.
Régi újságkivágás
A kiindulási pontom egy régi könyvben talált újságkivágásból származó recept volt, amely élesztős-omlós tésztával valamint pudingporral főzött mák krémmel írta elő a sütemény elkészítését. Miközben nekivágtam a sütésnek, a tésztát túl vajasnak éreztem, ezért annak mennyiségét csökkentettem, ettől inkább puha lett, mint omlós.
A krémhez pedig nem használtam pudingport, sőt, meg sem főztem, egyszerűen elkevertem a mákot tejjel és tojással. Nem hiányzott a fölösleges por, éppen tökéletesen lágyra szilárdult a mák a tojástól, a szilva pedig sülés közben belesüppedt és a levéből is átadott a mákkrémnek. Bár így volt tökéletes, meggyel vagy nektarinnal is el tudnám képzelni.
Szilvás-mákos lepény
Hozzávalók 15 adaghoz
- 400 gramm finomliszt
- 7 gramm élesztő (instant)
- 50 gramm kristálycukor
- 100 gramm vaj
- 1 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 200 gramm mák
- 2 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 100 gramm kristálycukor
- 1 darab citrom
- 1 kilogramm szilva
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A tésztához egy nagy tálban elkeverem a lisztet, a cukrot, az élesztőt és egy csipet sót. A vajat megolvasztom, elkeverem a tejjel és a tojással. A nedves alapanyagokat a szárazakhoz keverem, és tésztát gyúrok belőle. Letakarom és félreteszem pihenni, míg a mákot és a szilvát előkészítem.
A mákot egy tálban elkeverem a cukorral, a citrom lereszelt héjával, a tejjel és a tojásokkal. A szilvákat felezem, kimagozom. A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és egy szögletes, sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy tálba teszem úgy, hogy oldalt pereme legyen. Ráöntöm a mákot, belerakosgatom a szilvákat, és 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt megsütöm.
Akkor jó, ha a tészta aranyszínű, a mák pedig megszilárdult. Megvárom, míg teljesen kihűlt, és porcukorral meghintem, mielőtt felvágom.