Szilvás-őszibarackos cobbler egyszerűen: ropogós vajas tészta kerül a gyümölcs tetejére
A szilvás-őszibarackos cobbler lényege, hogy alul sül a gyümölcs, és a tetején halmokban pirul meg a tészta.
Tejpite, de mégsem, annál picivel több liszt kerül bele, szeletelhető lesz, mégis nagyon lágy, könnyed, remegős a tésztája. Bármilyen gyümölccsel isteni, de érdemes kipróbálni lédús szilvával, a gyümölcs leve belesül a krémes alapba. Hogy még finomabb legyen, a szilvát fahéjjal kell egybeforgatni, a lakást belengi majd a sütemény illata.
Bár maga a tészta is omlós és lágy, a krémtől lesz igazán remegős, ezt a sütési idő felénél kell a gyümölcsre önteni. A tejszínalapú krém körbeöleli majd a fahéjas szilvát, ahogy összesül vele, mennyei lesz.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23 centis tortaformát.
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk szeletekre. Forgassuk egybe a fahéjjal és a szerecsendióval.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a cukrot. Kockázzuk bele a hideg vajat, morzsoljuk össze a liszttel. Adjuk hozzá a tejszínt és a tojást, gyúrjuk egybe a tésztát.
Nyomkodjuk a tésztát a formába, a széleire is jusson, majd rendezzük el rajta a szilvát. Toljuk a sütőbe 20-25 percre.
Közben keverjük csomómentesre a krémet. Öntsük a szilva tetejére, majd toljuk vissza 20-25 percre a sütőbe.
Akkor jó, amikor lágy, remegős. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu