Lágy, remegős szilvatorta kevés munkával: a fahéjtól illatos

szilvatorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amíg tart a szilva szezonja, addig készítsd el ezt az őszi tortát, bármilyen ünnepi asztalt, de egy hétköznap estét is megkoronáz.

Tejpite, de mégsem, annál picivel több liszt kerül bele, szeletelhető lesz, mégis nagyon lágy, könnyed, remegős a tésztája. Bármilyen gyümölccsel isteni, de érdemes kipróbálni lédús szilvával, a gyümölcs leve belesül a krémes alapba. Hogy még finomabb legyen, a szilvát fahéjjal kell egybeforgatni, a lakást belengi majd a sütemény illata.

Bár maga a tészta is omlós és lágy, a krémtől lesz igazán remegős, ezt a sütési idő felénél kell a gyümölcsre önteni. A tejszínalapú krém körbeöleli majd a fahéjas szilvát, ahogy összesül vele, mennyei lesz.

Szilvatorta

szilvatorta2

Hozzávalók 10 szelethez

Alap:

  • 140 gramm liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 110 gramm vaj
  • 2 ek tejszín
  • 1 darab tojás
  • 500 gramm szilva
  • 1 tk fahéj
  • 0.25 tk szerecsendió

Krém:

  • 120 ml tejszín
  • 100 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23 centis tortaformát.

A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk szeletekre. Forgassuk egybe a fahéjjal és a szerecsendióval.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a cukrot. Kockázzuk bele a hideg vajat, morzsoljuk össze a liszttel. Adjuk hozzá a tejszínt és a tojást, gyúrjuk egybe a tésztát.

Nyomkodjuk a tésztát a formába, a széleire is jusson, majd rendezzük el rajta a szilvát. Toljuk a sütőbe 20-25 percre.

Közben keverjük csomómentesre a krémet. Öntsük a szilva tetejére, majd toljuk vissza 20-25 percre a sütőbe.

Akkor jó, amikor lágy, remegős. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük