Kétféle szójaszószban sült szaftos csirkeszárny - Gyömbértől lesz pikáns a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyik legjobb előétel a csirkeszárny, amilyen egyszerű, olyan változatosan elkészíthető.
A kínai konyha egyik leggyakrabban használt ízesítője a szójaszósz, nem sajnálják az ételekről. A szójaszósz a húsoknak nemcsak szaftosságot, hanem utánozhatatlan aromát is kölcsönöz, érdemes megbarátkozni vele. Ázsiai boltban ajánlott megvásárolni, mert ott találni nagyobb választékot.
Ehhez a recepthez kétféle szójaszószra van szükség - úgy lesz igazán finom - világosra és sötétre. A világos szójaszószt akkor érdemes használni, ha nem szeretnéd, hogy az étel túlságosan elszíneződjön. Ez a fajta - ami egyébként ugyanúgy sötét színű - a fermentált szójabab első préseléséből készül. A sötét, sűrűbb szójaszószt több ideig fermentálják. Ezt a szószt az ételkészítés utolsó fázisában adják az ételhez, óvatosan kell adagolni, mert nagyon megszínezi.
Szójaszószban sült csirkeszárnyak
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm csirkeszárny
- 4 szelet gyömbér
- 3 szál újhagyma
- 2 evőkanál szójaszósz (világos)
- 1.5 evőkanál szójaszósz (sötét)
- 3 darab kandiscukor
- 2 evőkanál mogyoróolaj
- ízlés szerint ánizs
- 1.5 deciliter víz
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat mossuk meg, szárítsuk meg.
Egy wokot forrósítsunk fel, öntsünk bele olajat, tegyük bele a gyömbérszeleteket és az apróra vágott újhagymát. Pár percig pirítsuk, hogy érezzük a megpirult gyömbér és az újhagyma illatát. Ezután tegyük bele a csirkeszárnyakat úgy, hogy az olaj befedje teljesen. Ha kell, adjunk hozzá még olajat. Vigyázzunk, hogy ne ragadjanak le a szárnyak.
Körülbelül 3-4 percig pirítsuk őket, hogy minden oldaluk kapjon egy kis színt. Öntsük hozzá a vizet, a világos és a sötét szójaszószt, a kandiscukrot és ízlés szerint ánizst. (Ha nem kapunk kandiscukrot, barna cukrot is használhatunk.)
Vegyük le a hőmérsékletet, takarjuk le a wokot. Pároljuk 20 percig, néha forgassuk át, hogy a szárnyak ne ragadjanak le. Vegyük ki a szárnyakat, tegyük egy tálba. A wok alatt vegyük újra magasra a hőmérsékletet, hogy a szósz besűrűsödjön. Öntsük a szárnyakra, majd forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images