Omlós, könnyed szőlős-diós pite: nyár végi vendégváró finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az ősz gondolatától ambivalens érzéseim támadnak. Szeretem a színeit, a levegőt, az illatát, a hűvös hajnalokat és estéket, és szeretem, hogy újabb gyümölcsöket tudok kóstolni.
Amikor a kolléganőm pár napja behozott pár fürt szőlőt, a hőség ellenére megcsapott az ősz szele. Imádom a szőlőt. Magában, sajt és dió mellé, szőlőlé formájában, mindenhogyan.
A szőlő igazi energiabomba, nagyon magas a cukortartalma. A szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot, vagyis szőlőcukrot tartalmaz.
Éhgyomorra a legjobb
Ha szőlőt eszünk, akkor igyekezzünk reggel, éhgyomorra fogyasztani. Akár szemenként esszük, akár préselve isszuk, biztosan jó hatással lesz az emésztésünkre és a közérzetünkre. Evés után viszont kifejezetten ellenjavallt, mert a magas cukortartalma miatt erjedésnek indulhat a gyomorban, és így akadályozza az emésztést.
Ha nem esszük meg azonnal a szőlőt, akkor süssünk belőle pitét, ami nagyon egyszerű és finom vendégváró desszert. Remekül passzol hozzá a dió is, amitől még ősziesebb íze lesz.
Szőlős pite
Hozzávalók 6 adaghoz
- 100 gramm liszt
- 150 gramm tönkölybúzaliszt
- 100 gramm vaj
- 60 gramm cukor
- 1 csipet só
- 1 deciliter víz
- 500 gramm szőlő
- 1 darab citrom (leve és héja)
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- ízlés szerint fahéj
- 0.5 bögre dió darált
Elkészítés:
A vajat olvasszuk meg, és a tészta többi hozzávalójával együtt tegyük egy tálba. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy ruganyos állagú, könnyen formázható gombócot kapjunk.
Tegyük be a hűtőbe pihenni.
A szőlőszemeket mossuk meg. Egy párat tegyünk félre a díszítéshez, a többit magozzuk ki és nyomkodjuk össze villával. Öntsük hozzá a citromlevet, adjuk hozzá a fahéjat, a cukrot és a keményítőt.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A tésztából nyújtsunk kör alakú tésztalapot, nyomkodjuk bele a piteformába úgy, hogy kicsit túllógjon a szélén. Öntsük rá a szőlős mixet, majd szórjuk rá a darált diót. Tegyük rá a maradék szőlőszemeket is, és tegyük a sütőbe. Ha megsült, szórjunk rá porcukrot.
Fotó: Getty Images