Krémes, vaníliás tápiókapuding: mennyei desszert pillanatok alatt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár növényi itallal is készülhet a tápiókapuding, tejjel és tojással főzve sokkal krémesebb lesz.
Ha szereted a pudingot, mindenképp próbáld ki az alábbi receptet, a tápióka krémessé varázsolja a tejet, kanalazható desszertet kapsz majd végeredményül. Picit úgy működik a tápiókapuding, mint a tejberizs: ahogy a gyöngyök megszívják magukat a folyadékkal, megpuhulnak, megnőnek, majd keményítőtartalmuknál fogva besűrítik, krémesítik a tejet vagy vizet.
Mi az a tápióka?
A tápióka a manióka gyökeréből kivont keményítő, semleges íze miatt szinte bármivel ízesíthető, általában sűrítőanyagként funkcionál, kocsonyássá teszi a folyadékot. Liszt formájában is árulják, tökéletes alternatíva lehet a gluténérzékenyeknek. A tápiókával készült fogásokat nyugodtan lefagyaszthatod, a felengedés után sem fog elveszni a textúrájuk.
A tápiókapudingot a tejberizshez hasonlóan - hogy maradjunk ennél a párhuzamnál - hidegen és melegen is fogyaszthatod. Megszórhatod kakaóval, de gyümölcsökkel is összeforgathatod, ahogyan csak szeretnéd. Vegán változatban is elkészítheted, tej helyett használj növényi italt, a tojást pedig kihagyhatod belőle.
Tápiókapuding
Hozzávalók 6 adaghoz
- 90 gramm tápiókagyöngy
- 250 milliliter víz
- 600 milliliter tej
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Tegyük a vizet és a tápiókagyöngyöt egy nagy lábasba, hagyjuk állni 30 percig, míg a gyöngy megszívja magát a vízzel.
Kapcsoljuk fel alatta a lángot. Öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a sót, majd forrásig melegítsük.
Vegyük kicsire a lángot, adjuk hozzá a cukrot. Folyamatosan kevergetve, fedő nélkül főzzük, míg besűrűsödik, a gyöngy puha és áttetsző lesz, ez nagyjából 5 perc alatt történik meg.
Egy külön tálban verjük fel a tojást. Adjunk hozzá fél merőkanál forró tápiókapudingot, keverjük el benne, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés.
Öntsük a tojásos keveréket a többi pudinghoz, vegyük közepesre a lángot, majd folyamatosan kevergetve főzzük pár percig (de ne forrjon), míg sűrű, pudingszerű nem lesz az állaga. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk pihenni 15 percig. Keverjük bele a vaníliát.
Ízlés szerint hidegen vagy melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images