A krémes tejberizs titka - Nem a tej zsírtartalmán múlik

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyitogathatom a gyerekeim szemét a világ gasztronómiájának csodáira, kóstoltathatok velük aktívan egzotikus ízeket és igyekezhetek ínyencet faragni belőlük, a vége úgyis az, hogy paradicsomlevest kérnek és tejberizst.

Ami tulajdonképpen nem baj, hiszen ezek nagyon jó ételek, ha magamtól nem is főzném őket minden egyes héten. A tejberizs pedig amilyen egyszerűnek és hétköznapinak hangzik, olyan könnyű elrontani. A rizs külseje nyálkásra fő, de belül kemény marad. A tejes-ragacsos közeg édes lesz, a rizs azonban íztelen. Túl híg lesz, túl sűrűre fő - ezer hibalehetőség felmerülhet.

Nagyon sokféle trükköt végigpróbálgattam a teljes tejtől a tejszínen át a vajon keresztül, de a lényeg egyáltalán nem ez, hanem az állag. Akkor jó a tejberizs, ha olyan, mint egy rizottó: a rizsszem belsejének marad egy kis tartása, kívülről viszont sűrű, de nem ragacsos, hanem krémes tejes szósz veszi körül.

Nem szabad, hogy agresszívan édes legyen, éppen csak enyhén, és az sem jó, ha sótlan marad. Az alábbi recept egy alaprecept, a folyadék mennyisége nagyban függ a rizs típusától is: érdemes rá odafigyelni főzés közben, kevergetni, kóstolgatni, locsolgatni, míg éppen jó nem lesz.

Tejberizs

DSC 2570

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm rizs
  • 0.5 teáskanál
  • 2 deciliter víz
  • 1 liter tej
  • 1 teáskanál vaníia kivonat
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A rizsre annyi vizet öntök, amennyi éppen ellepi, bőségesen sózom, és alacsony lángon, kevergetve addig főzöm, míg be nem szívja a vizet. Ráöntöm a tejet, hozzáadom a cukrot és a vaníliát és alaposan elkeverem. Nagyon alacsony lángon főzöm, míg az összes tejet fel nem szívja. Ha elérte a kívánt állagot, megkóstolom, és ha szükséges, adok még hozzá tejet.


Fotók: Ács Bori

Ezt is szeretjük