Vidám színű tavaszi tészta sok friss zöldséggel: rostban és vitaminban gazdag fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A roppanós zöldségektől lesz laktató ez a tésztaétel, amelyből sem a nehéz szósz, sem a hús nem hiányzik.
A tésztaételeket is szezonálissá teheted, tavasszal nagyon könnyű dolgod van, hiszen rengeteg friss zöldségből válogathatsz. A tészta is sokkal lassabban szívódik fel, ezáltal kevésbé is hizlal, ha rostban gazdag zöldségekkel tálalod.
Tavasszal már nem kell spórolnod az ízekkel, bőséggel találsz idényzöldséget a piacon. Ízlés szerint tehetsz bele spárgát, borsót vagy zöldbabot, amelyet paradicsommal színesíthetsz. Ha mégis hiányzik a hús, akkor ezt a csirkés-zöldséges változatot készítsd el, amelyhez szintén elég, ha egy laza olívás öntetet tálalsz. Ha pedig fehérjében gazdag fogásra vágysz, akkor ezt a gyönyörű és tápláló tavaszi omlettet próbáld ki.
Tavaszi tészta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 gramm tészta (fusilli vagy penne)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 8 szál spárga (zöld)
- 1 fej salottahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 250 milliliter zöldségalaplé
- 1 tk citromhéj
- 3 evőkanál citromlé
- 200 gramm zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 10 szem koktélparadicsom
- 50 gramm parmezán sajt (reszelt)
- ízlés szerint bazsalikomlevél (friss)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és főzzük a tésztát al dentére a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrjük le, és tegyük félre.
Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk olajat. Pároljuk meg rajta a spárgát 2-3 perc alatt, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük ki, és tegyük egy tányérra. Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Közepes lángon dinszteljük meg rajta az apróra vágott hagymát és a fokhagymát 2 perc alatt. Adjuk hozzá a citrom héját és az alaplevet.
Rotyogtassuk addig, amíg kicsit be nem sűrűsödik, ekkor adjuk hozzá a citrom levét is. Tegyük bele a borsót és a kifőtt tésztát is. Forgassuk hozzá a koktélparadicsomot és a spárgát. A végén szórjuk rá a parmezánt és a bazsalikomleveleket.
Fotó: Getty Images