Mamaféle tejfölös gombaleves: a tartalmas levesből nem hiányozhat a házi galuska

glcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vajas galuska kötelező eleme a levesnek, sokkal finomabb és laktatóbb lesz a végeredmény.

Ősszel van a forró, tartalmas levesek szezonja, hiszen a hűvös időben a testnek és a léleknek is jólesik egy tálka gőzölgő leves.

Hétköznapokon mindig nyerő választás, ha a napot gyors, könnyű vacsorával zárja az ember - az egyik ilyen ez a tartalmas gombaleves, amely szó szerint eteti magát, olyan finom. A gomba nagyon izgalmas alapanyag, többféle leves készülhet belőle, jól viseli a fűszereket, így ebben a magyaros ízű levesben a majoranna is bőven megfér mellette.

Sokan tejfölös habarással sűrűsítik, pedig simán, liszt hozzáadása nélkül is bele lehet keverni a tejfölt, de helyette főzőtejszínt is lehet használni. A leves különlegessége a lágy vajas galuska, amitől sokkal tartalmasabb lesz.

Tejfölös gombaleves galuskával

glct

Hozzávalók 4 személyre:

Leves:

  • 500 gramm gomba
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 180 gramm tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj kevés
  • víz szükség szerint
  • 1 csokor petrezselyem

Galuska:

  • 1 darab tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított zöldségeket vágjuk fel, a hagymát finomra, a répákat közepes karikákra, a gombát tetszőleges darabokra.

Magas falú edényben dinszteljük meg kevés olajon a finomra vágott hagymát, majd 2 perc után a gombákat is forgassuk a hagymához, majd 4-5 perc után a répákat is tegyük az edénybe. Alapos keverés után 4-5 percig pirítsuk a zöldségeket, majd szórjuk rájuk a pirospaprikát, keverjük egybe a zöldségekkel és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A levest sóval és borssal ízesítsük.

A galuska hozzávalóit dolgozzuk egybe, ha szükséges, nagyon kevés vizet is adjunk hozzá.

Amikor a zöldségek megpuhultak, a galuskát kanál segítségével szaggassuk a levesbe, majd a tejfölt is keverjük bele, egybeforralás után tálalhatunk is.

Az elkészült levesbe friss, finomra vágott petrezselyem is kerülhet.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük