Tejfölös gombaleves friss kakukkfűvel: egyszerű alapanyagokból isteni végeredmény

gombalevesrecept
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Szerintem a gomba levesként készítve a legfinomabb - legyen szó krémlevesről, a paprikás, csipetkés verzióról, az ázsiai változatról vagy erről az egyszerű tejfölös receptről.

Első olvasásra lehet, hogy soknak tűnik az 1 kilogramm gomba, de higgyétek el, nem az. Ebbe a levesbe ugyanis csak és kizárólag gomba kerül, nincs benne más zöldség, ráadásul a párolás közben a felére esik majd össze. Ha mégis sokalljátok, egy részét répára vagy fehérrépára cserélhetitek, vagy szaggathattok hozzá házi készítésű csipetkét is. 

A leves alapja a tej és a tejföl, de mint mindent, ezt is elkészíthetitek laktózmentesen. A tejfölt ugyanis nem kötelező belefőzni a levesbe, elég a tálalásnál rákanalazni, tehát akár el is hagyható, a tej helyett pedig nyugodtan használjatok növényi tejet, a kókusz- és a mandulatej is jól illik hozzá.

Tejfölös gombaleves

gombaleves

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 darab vöröshagyma
  • 500 gramm fehér csiperkegomba
  • 500 gramm portobello gomba
  • 6 szál kakukkfű
  • 500 milliliter zöldségalaplé
  • 500 milliliter tej
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 darab babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 deciliter tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymákat aprítsuk össze, majd egy kevés olajon vagy vajon kezdjük el dinsztelni. 

Amíg készül a hagyma, vágjuk szeletekre a megtisztított gombákat. Adjuk az összeszeletelt gombát a hagymához, pár percig kevergessük. Mehet hozzá a friss, morzsolt kakukkfű is, így főzzük 10 percig, míg a gomba levet nem ereszt és össze nem esik.

Adjuk hozzá a babérlevelet, a sót, a borsot és a fokhagymaport. A keményítőt keverjük el pár evőkanál alaplében, majd öntsük a gombára a többi alaplével és a tejjel együtt. Így főzzük 15-20 percig. 

Az utolsó pár percben keverjük bele a tejfölt is. (Ha nem szeretnétek belefőzni a tejfölt, a tálalásnál is hozzáadhatjátok.) Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük