Cézár-saláta téli kiadásban: roppanós kelkáposzta az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kétféle roppanós zölddel, citromos vinaigrette-tel és fokhagymás olajba forgatott krutonnal a legfinomabb a Cézár-saláta.
A Cézár-salátának mára már rengeteg változata létezik, ez most egy nagyon egyszerű téli kiadása. A kelkáposzta szuper salátaalap, azonban nem érdemes csak abból készíteni, római salátával, vegyesen lesz a legfinomabb. A hagyományos recepttől eltérően ebben a változatban nincs szardellapaszta, mégis nagyon finom, ízeiben összetett, könnyed fogás.
A krutont ciabattából érdemes készíteni, a lukacsos tésztájú péksütiből levegős, ropogós kockák lesznek. A fokhagymás olívaolajjal sütés előtt is lekenheted a kenyérkockákat, de ha melegen forgatod bele őket az olajba, még jobban magukba szívják a fokhagyma ízét, igaz, picit meg is puhulnak.
Téli Cézár-saláta
Hozzávalók 8 személyre
Kruton:
- 250 gramm kenyér
- 60 milliliter extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 0.25 teáskanál bors
Vinaigrette:
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál dijoni mustár
- 1.5 evőkanál citromlé
- 1.5 teáskanál alma- vagy fehérborecet
- 0.25 teáskanál só
- 120 milliliter extra szűz olívaolaj
- 30 gramm parmezán
- 0.25 teáskanál bors
Saláta:
- 500 gramm kelkáposzta
- 2 fej római saláta
- 4 evőkanál parmezán
Elkészítés:
A kenyeret vágjuk 2-3 centis kockákra, a legjobb, ha ciabattát használunk hozzá. A parmezánt reszeljük le. A kelkáposztát szedjük leveleire, a nagyobb, keményebb erezetet vágjuk le, majd a leveleket tépkedjük kisebb darabokra. A római salátát vágjuk hosszábban ketté, majd ismét felezzük el hosszában, végül vágjuk csíkokra.
Kruton:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A kenyérkockákat szórjuk rá egy sütőpapírral bélelt tepsire. 8-10 percig süssük őket, míg aranybarnák nem lesznek.
Amíg sül a kenyér, keverjük össze az olívaolajat, zúzott fokhagymát, sót és borsot. Még melegen dobjuk a kenyérkockákat ebbe az olajos keverékbe, alaposan forgassuk át benne.
Vinaigrette:
Tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd alaposan dolgozzuk őket össze.
A saláta összeállítása:
Tegyük a kelkáposztát és a római salátát egy nagy tálba. Öntsük rá a vinaigrette-t, majd a kezünkkel alaposan dörzsöljük bele a levelekbe, hogy mindenhol befedje a salátát. Ha időnk engedi, hagyjuk állni 1-2 órát. Szórjuk rá a krutont és a parmezánt, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images