Süssél reggelire ciabattát, és bármit kérhetsz, megkapod
A frissen sült,házi ciabatta receptje
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Szeretsz hétvégi, madárfüttyös reggeleken frissen sült, házi péksüteményt reggelizni? A ciabattát szereted? Ha mind a kettőre igen a válasz, akkor ez a te cikked, egyszerű ciabatta recept jön, amit sokszor kipróbáltunk, és mindig boldog volt tőle a család.
A ciabatta az az olasz kenyérféle, aminek ropogós, ugyanakkor szakadós a héja, belül pedig jó nagy lyukak vannak, és olyan, mintha kicsit nedves lenne. Errefelé szokták gyökérkenyérnek is hívni, lényeg, hogy nagyon finom, de jó minőségű, extraszűz olívaolajba mártogatva, paradicsommal a legjobb. Olaszmániások előnyben.
Az elkészítésébe a ciabatta evés tervezett kezdési időpontja előtt 12 órával kell belefogni, de munka csak olyan öt perc lesz vele. A többi időt tölthetjük mással is, például alvással, ha reggelire szánjuk a sütinket. Este kikeverjük a hozzávalókat, éjjel pihentetjük, reggel tepsire tesszük, megsütjük, és megesszük, ennyi.
Ne lepődj meg, ragadni fog
A ciabatta tészta akkor jó, ha csak egy kicsivel sűrűbb, mint a nokedlitészta. A formázása tényleg nem egyszerű dolog, mondhatni, innen szép nyerni. Én egy idő után kézzel már nem is nyúltam hozzá, mert úgy éreztem magam tőle, mint a légypapírba ragadt légy, hanem jó éles, és szilikonbevonatú lapáttal vágtam fel a lisztezett deszkára borított masszát (a szilikonos sütőlap még jobb megoldás, mint tapadásmentes felület), majd a lapáttal áthelyeztem a tésztát sütőlemezre, a többit pedig a természetre bíztam. Jó lett így is.
Ciabatta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 bögre liszt
- 1.5 bögre víz
- 1.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál szárított élesztő
- 0.5 teáskanál szárított fűszer, pl. bazsalikom (elhagyható)
- 1 evőkanál szárított paradicsom, olajbogyó a tésztába, de el is hagyható
Elkészítés:
Hozzáadagoljuk a vizet, lényeg, hogy amikor fakanállal összekevertük, akkor olyan nokedli állagú legyen.
Most letakarjuk a tésztát, hagyjuk kelni, 12 óra múlva jövünk.
Reggel átkeverjük a szépen megkelt tésztánkat, teszünk bele olajbogyót, szárított paradicsomot, vagy amit akarunk.
Kiborítjuk a tésztát a jól meglisztezett deszkára, kézzel, de inkább szilikonos lapáttal összébb terelgetjük, majd nyolc részre vágjuk.
A bucikat kissé megformázzuk, nem akarjuk nagyon, mert beleragadunk. Egy sütőpapíros tepsire 4 bucit helyezünk.
Pihentetjük még 30 percet, vagy kevesebbet, addig felmelegítjük a sütőt 200 fokra. Légkeveréssel, 20-30 percig sütjük, látszik rajta, hogy mikor jó.