Isteni vaníliás karika teljes kiőrlésű lisztből – Ebből kicsit bátrabban nassolhatsz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A retró édességeket rostgazdag változatban is kipróbálhatod, sőt, ennél a vaníliás karikánál nem is fogod érezni a különbséget.
A vaníliás karika és a Pilóta keksz közül én mindig az előbbiért rajongtam, ez a szeretet a mai napig megmaradt. Ma már annyiféle édességből válogathatsz, hogy ezek a régi kedvencek nem biztos, hogy olyan vonzóak, pedig ugyanolyan finomak, mint régen voltak. A Pilóta keksz konkurenciája ma az Oreo, két tábor létezik, van, aki az előbbit, és aki inkább az utóbbit kedveli. Az Oreót nemcsak magában eheted, hanem édességeket is ízesíthetsz vele, például ezt a muffint. A vaníliás karikát pedig otthon is elkészítheted.
Ha pedig egészségesebb verzióban próbálnád ki, arra itt ez a kitűnő recept. Nemcsak rostban gazdag, hanem cukormentes is, pontosabban növényi cukorhelyettesítővel, eritrittel készül. Én nem szeretem a cukormentes csokoládét, ezért étcsokival vontam be a talpát.
Teljes kiőrlésű vaníliás karika
Hozzávalók 40 darabhoz
Vaníliás karika:
- 400 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 150 gramm eritrit
- 1 csipet só
- 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
- 250 gramm kókuszzsír vagy vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 darab tojássárgája
Csokimáz:
- 150 gramm étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, az eritritet, a sót és szódabikarbónát. A kókuszzsírt vagy a vajat olvasszuk fel, keverjük össze a tojássárgájával és a vaníliakivonattal, majd forgassuk össze a lisztes keverékkel. Jól gyúrjuk össze, tegyük pihenni a hűtőbe.
Amikor kivettük, egy kilisztezett deszkán gyúrjuk át és nyújtsuk ki a tésztát nagyjából fél centiméter vastagra. Vigyázzunk, mert eléggé porlik a tészta. Kör alakú kiszúróval készítsünk karikákat, majd egy kis kiszúróval a közepükbe is szúrjunk lyukat.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Fektessük a karikákat sütőpapírral letakart tepsire, süssük őket 10 percig.
Amíg a karikák sülnek és hűlnek, olvasszuk fel a csokit, majd keverjük össze a vajjal vagy a kókuszzsírral. Amikor kihűltek a karikák, mártsuk bele a csokiba őket félig, várjuk meg, amíg megdermed rajtuk a máz. Nyáron érdemes hűtőbe tenni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors