Csokoládéba mártott vaníliás karika, a retró kedvenc: sokkal finomabb, mint a bolti
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
A vaníliás karika az egyik legfinomabb hazai gyártású keksz, amit otthon játszi könnyedséggel, pillanatok alatt össze lehet dobni.
Nem tévedek nagyot, ha azt mondom, a vaníliás karika sokak kedvence, ráadásul nagyon nehéz vele leállni. A finom teasüteményt Horváth Emil alkotta meg, 1963 óta van forgalomban, azóta is imádjuk - otthon is érdemes elkészíteni a régi kedvencet.
A keksz gyártása nem bonyolult, egyedül a karikák sütésére érdemes picit több figyelmet fordítani. Hivatalosan 10 perc sütési idő kell a sütinek, én azonban már 8-nál kivettem, mivel nagyon elkezdett barnulni. Ezért is szokták azt mondani, hogy minden sütő más, nem árt fél szemed a sütőn tartani, ellenőrizni, hogy is alakulnak a finomságok.
Eredetileg kakaós máz borítja a vaníliás karikát, én azonban tejcsokiba mártottam - nyugodtan lehet étcsokit is használni, sőt, ha kicsit különlegesebbre szeretnéd készíteni, akkor fehérrel is be lehet vonni.
Házi vaníliás karika
Hozzávalók 18 darabhoz
Vaníliás karika:
- 400 gramm liszt
- 250 gramm vaj
- 1 csipet só
- 180 gramm porcukor
- 2 darab tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 darab citrom reszelt héja
Csokimáz:
- 150 gramm tej- vagy étcsokoládé
- 1 evőkanál napraforgóolaj
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a sóval, morzsoljuk bele a vajat, utána adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, gyúrjunk tésztát belőle.
A tésztát csomagoljuk fóliába, 30 percre tegyük hűtőbe pihenni, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 centi vastagságúra.
A tésztát linzerszaggatóval szúrjuk ki - a kiszúrt tészta közepét is szúrjuk ki, így lesz meg a klasszikus vaníliás karika formája.
A karikákat rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-10 percre.
A megsült tésztát teljesen hűtsük ki.
A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük hozzá az olajat.
A kihűlt karikákat mártsuk olvasztott csokiba, majd várjunk addig, míg a csokiréteg rádermed a tésztára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors