Csokoládéba mártott vaníliás karika, a retró kedvenc: sokkal finomabb, mint a bolti

kcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vaníliás karika az egyik legfinomabb hazai gyártású keksz, amit otthon játszi könnyedséggel, pillanatok alatt össze lehet dobni.

Nem tévedek nagyot, ha azt mondom, a vaníliás karika sokak kedvence, ráadásul nagyon nehéz vele leállni. A finom teasüteményt Horváth Emil alkotta meg, 1963 óta van forgalomban, azóta is imádjuk - otthon is érdemes elkészíteni a régi kedvencet.

A keksz gyártása nem bonyolult, egyedül a karikák sütésére érdemes picit több figyelmet fordítani. Hivatalosan 10 perc sütési idő kell a sütinek, én azonban már 8-nál kivettem, mivel nagyon elkezdett barnulni. Ezért is szokták azt mondani, hogy minden sütő más, nem árt fél szemed a sütőn tartani, ellenőrizni, hogy is alakulnak a finomságok.

Eredetileg kakaós máz borítja a vaníliás karikát, én azonban tejcsokiba mártottam - nyugodtan lehet étcsokit is használni, sőt, ha kicsit különlegesebbre szeretnéd készíteni, akkor fehérrel is be lehet vonni.  

Házi vaníliás karika

vkct

Hozzávalók 18 darabhoz:

Vaníliás karika:

  • 400 gramm liszt
  • 250 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 180 gramm porcukor
  • 2 darab tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja

Csokimáz:

  • 150 gramm tej- vagy étcsokoládé
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval, morzsoljuk bele a vajat, utána adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, gyúrjunk tésztát belőle.

A tésztát csomagoljuk fóliába, 30 percre tegyük hűtőbe pihenni, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 centi vastagságúra.

A tésztát linzerszaggatóval szúrjuk ki - a kiszúrt tészta közepét is szúrjuk ki, így lesz meg a klasszikus vaníliás karika formája.

A karikákat rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-10 percre.

A megsült tésztát teljesen hűtsük ki.

A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük hozzá az olajat.

A kihűlt karikákat mártsuk olvasztott csokiba, majd várjunk addig, míg a csokiréteg rádermed a tésztára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük