Villámgyors, egyszerű alaplérecept: pillanatok alatt főzhetünk belőle ünnepi halászlevet

seafood alaplé
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mai napig emlékszem a szüleim álmatlanul töltött karácsony előtti éjszakájára, amikor a halászlé alapját passzírozták órákon át és az egész konyha halszagú volt.

Pedig nincs karácsony halászlé nélkül. A halászlé készítése tájegységenként eltér, az egyik fő különbség a szegedi és a bajai halászlé között az, hogy az utóbbiba gyufatésztát főznek. A szegedihez főznek alaplevet, kis halakból, halcsontokból, aztán a csontot, szálkát eltávolítják, vagy passzírozással, vagy villával lepiszkálják a csontról, áttapogatják, a halhúst a lébe visszateszik, majd abba teszik bele a nagyobb haldarabokat, abban főzik meg. Az is különbség a két lé között, hogy a bajaiak kiszedik a megfőtt halhúst és külön tálalják fel, a lébe pedig főznek gyufatésztát. 

A halászok így főzik: a frissen kifogott, megtisztított, földarabolt halat fölteszik főni hagymával, sóval, aztán tesznek bele paprikát és kész. 

Nem vész kárba a rák páncélja

Az alaplé elkészítésére érdemes rászánni az időt. Azért, hogy egy kicsit különlegesebbé tegyük, ez az alaplé tenger gyümölcseiből készül. Az alaplét rákfélékből, azoknak is a páncéljából készítjük. Ez azért jó, mert azt alapvetően kidobnánk, így pedig nem vész kárba. A húsukat szépen együk meg, a páncélját pedig használjuk fel az alapléhez. A recept egyébként hihetetlenül egyszerű, csak fel kell darabolni a zöldségeket és a páncélokat, és addig kell pirítani, míg megbarnul, utána felönteni vízzel és egy órán át főzni. 

Tenger gyümölcsei alaplé

seafood alaplé recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 6 bögre rákpáncél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2.5 liter víz
  • 2 evőkanál paradicsomszósz
  • 0.5 bögre száraz fehérbor
  • 1 darab babérlevél
  • 4 darab kakukkfű (ág)
  • 1.5 teáskanál fekete bors
  • 2 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A nagyobb páncéldarabokat tegyük egy lezárható zacskóba, és kalapáccsal törjük őket kis darabokra. Tegyünk olívaolajat egy lábasba, adjuk hozzá a héjakat, az összevágott répát, hagymát és a zellert. Pirítsuk 15 percig, amíg kicsit meg nem barnul. Keverjük hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy pár percig. Öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a paradicsompürét, a fehérbort, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a fekete borsot és a sót. Forraljuk fel, és főzzük egy órán keresztül alacsony lángon. 

Ha készen van, passzírozzuk át szitán. Ha nem használjuk fel az összes alaplevet, le is tudjuk fagyasztani. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük