Megúszós vacsora: tepsiben sült csirke vele készült zöldségekkel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tepsiben készült tartalmas fogások tárháza végtelen, rengeteg módon izgalmassá tehetjük az így készült ételeket.
Amikor az idő szebbre fordul és melegebb lesz, egyre kevesebben akarják bekapcsolni a sütőt. Én nem tartozom közéjük, az év bármely szakában szívesen választom a tepsiben készült ételeket, amelyeket mindig igyekszem változatosan variálni. Az alábbi receptben csirkecombbal dolgozunk, de mellével is el lehet készíteni ezt az ételt - a comb talán azért jobb választás, mert szaftosabb, a sajttól pedig sokkal finomabb lesz.
A tepsiben készült ételeknél nagy előny, hogy a hús és a köret együtt sül. A csirke mellé parázsburgonyát szoktam tenni, amit ha előfőzünk, kívül ropogós, belül pedig krémes lesz. A tepsibe paprika is kerül, ezt nem kell túlsütni, épp ezért a vége felé adjuk az ételhez, az a jó, ha picit roppanós marad. A friss ízekről a bazsalikom vagy rozmaring gondoskodik, de ha nem vagyunk ellene a pikáns aromáknak, chilipaprikával is gazdagíthatjuk a tepsis, krumplis húst.
Tepsiben sült csirke és zöldség
Hozzávalók 4 személyre
- 8 darab csirkecomb (felső vagy alsó)
- só és bors ízlés szerint
- 1 csokor újhagyma
- 1 kilogramm parázsburgonya
- 2 darab kaliforniai paprika
- 1 csokor rozmaring, kapor vagy petrezselyem
- 1 csokor bazsalikom
- 15 dekagramm sajt
- kevés olaj
Elkészítés:
A húst megmossuk, majd sóval és borssal fűszerezve a hűtőbe tesszük 1 órára.
A burgonyát alaposan megmossuk, ha szeretnénk megpucoljuk, majd előfőzzük. A paprikát ízlésünknek megfelelően feldaraboljuk, a hagymát és a választott fűszernövényt is előkészítjük, a sajtot lereszeljük.
A húst tepsire helyezzük, majd 15 percig sütjük 180 fokos sütőben. Ezután kivesszük, hozzáadjuk a krumplit, még fűszerezhetjük, ha szükségesnek érezzük, majd olajjal enyhén meglocsolva visszatoljuk 20-30 percre. Ismét kivesszük, a sajtot a combra szórjuk, a paprikát is a tepsibe tesszük, majd visszatoljuk a sütőbe, amíg a sajt szépen rá nem olvad a húsra.
Tálalásnál a feldarabolt hagymát, a választott fűszernövényt és a bazsalikomot rászórjuk.
Fotó: Getty Images