Pikáns, gyors halétel akár hétköznapra is - A Teriyaki szósz teszi különlegessé a lazacot
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Nagyon fontos az elegendő halfogyasztás, a lazac pedig az a halféle, amellyel még a kétkedők is meggyőzhetők.
Bár egzotikusan hangzik, mégis nagyon egyszerű ez a recept, amelyben a lazac szójás pácot kap. Az ázsiai konyha kedvelői biztosan ismerik ezt az ételt, de azoknak sem fog csalódást okozni, akik inkább a hagyományosabb ízek felé húznak.
A lazac mindig telitalálat, a zöldségköret pedig igazán könnyen emészthetővé teszi az egytepsis ételt. A Teriyaki lazac különleges alkalmakkor, de hétköznapesti vacsoraként is megállja a helyét.
Teriyaki lazac
Hozzávalók 2 személyre
A halhoz:
- 800 gramm lazacfilé (egész, szálkázva)
- 500 gramm krumpli
- 3 szál sárgarépa
- 1 fej brokkoli
- 2 darab kápia paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 darab citrom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál olívaolaj
A szószhoz:
- 100 milliliter szójaszósz
- 1 evőkanál kristálycukor
- 50 milliliter rizsecet
- 50 milliliter fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
Elkészítés:
Elkészítjük a Teriyaki szószt: egy serpenyőben összeöntjük a hozzávalókat és sziruposra forraljuk, majd félretesszük.
A krumplit kis kockákra vágjuk, félpuhára főzzük, majd 180 fokos sütőben, kevés olajjal átforgatva 10 percig sütjük. Hozzákeverjük a többi zöldséget, a szeletekre vágott citromot, 3 evőkanál olajjal, sóval-borssal átforgatjuk, további 10 percig sütjük. Félretoljuk a zöldségeket a tepsi szélére, középre helyezzük a bőrétől megszabadított, sóval-borssal megszórt egész lazacot.
Átkenjük a szirupos Teriyaki szósszal, megszórjuk szezámmaggal, 20 perc alatt készre sütjük. Egy kevés maradék szósszal áthúzzuk a halat és a sült zöldségekkel tálaljuk.
Aki kicsit hagyományosabb formában enné a lazacot, próbálja ki a rakott krumplit - kolbász helyett lazaccal és tejszínes mártással.
Fotó: Street Kitchen