Egyszerű toastkenyérből készül az isteni desszert: vajon sül ropogósra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A toastkenyér sem ördögtől való, lehet belőle olyan minőségűt venni, ami tökéletesen megállja majd a helyét a desszert alapjaként, így nem kell bíbelődni a tésztával.
Még pár évvel ezelőtt bukkantam rá erre a receptre, és bár imádtuk, valahogy utána feledésbe merült. Pár hete azonban újra szembejött velem a recept és ismét elkészítettem - és még sokszor el is fogom -, mert egyszerűen isteni finom. Kívül ropogósra sül, picit vajas íze van és roppan rajta a fahéjas cukor, belül pedig krémes a tölteléktől, ami lehet mogyorókrém, de lekvár vagy almaszósz is.
A legjobb az egészben, hogy nem kell bíbelődni a tésztájával, hiszen készen vett toastkenyér az alapja. Azért ebből igyekezzünk jó minőségűt és adalékanyag-mentes verziót választani, előbbi azért is fontos, hogy ne szakadjon szét, morzsálódjon a szelet, ugyanis sodrófával kell kinyújtanunk, és ez csak puha, jó állagú kenyérrel fog sikerülni.
Töltött tekercs
Hozzávalók 8 darabhoz
- 8 szelet toastkenyér
- 4 evőkanál mogyorókrém
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál tej
- 70 gramm cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál vaj (sütéshez)
Elkészítés:
A toastkenyerek széleit vágjuk le körben, majd sodrófával nyújtsuk őket vékonyra, de ne szakadjanak el.
Tegyünk 1 teáskanálnyi mogyorókrémet minden toast kenyér közepére, majd kenőkéssel oszlassuk el a kenyérszeleten, de a szélein hagyjunk egy kis helyet szabadon.
Tekerjük fel a toastkenyeret, majd járjunk el így a többi szelettel is, ha nem maradnak úgy, fogpiszkálóval rögzítsük.
Egy tálban keverjük össze a tojást és a tejet, egy másikban pedig a cukrot és a fahéjat.
Egy nagy serpenyőben olvasszunk fel 1 evőkanál vajat. A tekercseket forgassuk a tejjel felvert tojásba, majd tegyük a vajas serpenyőbe. Mindkét oldalát 2 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Még melegen forgassuk a tekercseket fahéjas cukorba, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images