A tojásos krokett belseje krémes, a bundája ropogós: főzelékek és saláták mellé is kínálható

tkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojásos krokett a besamelmártástól és a reszelt sajttól elképesztően krémes lesz, hidegen és melegen is nagyon finom.

A legkedveltebb ropogós krokett krumpliból készül, ezerféle variációja létezik. A burgonyás változatokon kívül lehet rizsből, csirkehúsból és tojásból is aranybarnára sült falatokat gyártani.

A tápláló tojásos változatban főtt tojást kell összetörni, majd egybedolgozni besamelmártással és sajttal. A pikánsabb ízek kedvelői mustárt vagy chiliport is keverhetnek a tojáshoz. A könnyen formázható massza klasszikus panírt kap, utána forró olajban sül ropogósra. A sütésénél figyelmesnek kell lenni, nem csak azért kell aranybarnára készíteni, mert úgy gusztusosabb, ha nincs jól megsütve, könnyen törik majd a krokett. Az ízletes falat sokféleképpen kerülhet a tányérra, könnyű saláták vagy főzelékek mellé tökéletes kísérő.

Tojásos krokett

tkct

Hozzávalók 4 személyre:

Krokett:

  • 6 darab tojás
  • 1 marék reszelt sajt
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 250 milliliter tej
  • só és bors ízlés szerint
  • olaj (a sütéshez)

Panír:

  • 2 darab tojás
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A vajat magas falú edényben olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük el benne, öntsük fel tejjel, keverjük csomómentesre, 4-5 perc alatt főzzünk sűrű mártást belőle, amit fűszerezzünk sóval és borssal. A mártáshoz keverjük hozzá a 6 evőkanál zsemlemorzsát, majd hagyjuk teljesen kihűlni, néha azért keverjük meg, nehogy bőrös legyen a teteje.

A tojásokat főzzük forrásban lévő vízben 8-10 percig, majd hideg vízzel hűtsük.

A kihűlt tojásokat pucoljuk meg, majd egy tálba vágjuk bele, kezdjük el villa segítségével simára törni, közben keverjük hozzá a mártást és a reszelt sajtot. A keverékből formázzunk kroketteket, majd hempergessük őket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába, utána felforrósított olajban süssük aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük