
A tojásos krokett belseje krémes, a bundája ropogós: főzelékek és saláták mellé is kínálható

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Mutatós vörös bársony cupcake: így egyszerűsíts, ha nem megy a tortasütés

Fokhagymás tésztaszósz fodros kelből: egészséges vacsi fél órán belül

Csokoládéba mártott zserbószívek: Valentin-napi desszert sütés nélkül

Krémes, tejszínes csirkeleves: puha krumplinudli a levesbetét

Menzakaják kvíze: kitalálod a hozzávalókból, melyik ételről van szó?
A tojásos krokett a besamelmártástól és a reszelt sajttól elképesztően krémes lesz, hidegen és melegen is nagyon finom.
A legkedveltebb ropogós krokett krumpliból készül, ezerféle variációja létezik. A burgonyás változatokon kívül lehet rizsből, csirkehúsból és tojásból is aranybarnára sült falatokat gyártani.
A tápláló tojásos változatban főtt tojást kell összetörni, majd egybedolgozni besamelmártással és sajttal. A pikánsabb ízek kedvelői mustárt vagy chiliport is keverhetnek a tojáshoz. A könnyen formázható massza klasszikus panírt kap, utána forró olajban sül ropogósra. A sütésénél figyelmesnek kell lenni, nem csak azért kell aranybarnára készíteni, mert úgy gusztusosabb, ha nincs jól megsütve, könnyen törik majd a krokett. Az ízletes falat sokféleképpen kerülhet a tányérra, könnyű saláták vagy főzelékek mellé tökéletes kísérő.
Tojásos krokett

Hozzávalók 4 személyre
Krokett:
- 6 darab tojás
- 1 marék reszelt sajt
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál liszt
- 250 milliliter tej
- só és bors ízlés szerint
- olaj (a sütéshez)
Panír:
- 2 darab tojás
- 1 bögre liszt
- 1 bögre zsemlemorzsa
Elkészítés:
A vajat magas falú edényben olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük el benne, öntsük fel tejjel, keverjük csomómentesre, 4-5 perc alatt főzzünk sűrű mártást belőle, amit fűszerezzünk sóval és borssal. A mártáshoz keverjük hozzá a 6 evőkanál zsemlemorzsát, majd hagyjuk teljesen kihűlni, néha azért keverjük meg, nehogy bőrös legyen a teteje.
A tojásokat főzzük forrásban lévő vízben 8-10 percig, majd hideg vízzel hűtsük.
A kihűlt tojásokat pucoljuk meg, majd egy tálba vágjuk bele, kezdjük el villa segítségével simára törni, közben keverjük hozzá a mártást és a reszelt sajtot. A keverékből formázzunk kroketteket, majd hempergessük őket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába, utána felforrósított olajban süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images