![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Töltött pulyka kelbimbóval tálalva: alma és szalonna gazdagítja a tölteléket
![pulykacover](https://kep.index.hu/1/0/3055/30557/305575/30557539_2346069_43bedf07b3e62e6a9a4ac9b355cc24c2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hálaadás napján nem létezik olyan amerikai háztartás, melynek asztalán ne tündökölne aranybarnára sütött hatalmas pulyka. Enélkül a szárnyas nélkül nincs is ünnep.
Az amerikai filmekből jól ismerjük ezt a pulykában gazdag ünnepet, melyet az egyik legfontosabb eseményként tartanak számon. A hálaadásra mindig november negyedik csütörtökén kerül sor. A kanadaiak is megtartják a jeles napot, ők október második hétfőjén engednek teret a hálának, de nem túlzok, ha azt állítom, az USA-ban zajosabban ülik a hálaadást.
Csak a pulyka
Hagyományos amerikai hálaadást ugyan még nem ültem, de az amerikai filmeknek köszönhetően nagyon is átjött az ünnep hangulata, melyen tényleg a pulyka a sztár. A látványos sülttel könnyen meggyőzik az embert, érdemes pulykát sütni, nem lehet olyan nehéz. Nos, elárulom, nem egyszerű feladat.
Nagyon könnyű kiszárítani a húst, főleg akkor, ha a célunk az amerikai kedvenc megsütése. Ebben a receptben mindössze annyi hasonlóság lesz a filmekből ismert szárnyassal, hogy egészben lesz a hús, de az ízvilága inkább magyaros, köretnek pedig hagymás kelbimbót tálalunk. Remek fogás ez a tepsiben készült sült, vasárnapi ebédnek tökéletes lehet.
Töltött pulyka kelbimbóval
![pulykact](https://kep.index.hu/1/0/3055/30557/305575/30557515_53af9fbf76e6c327f131acaea63ff128_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Töltött pulyka
- 1 darab bébipulyka
- pulykaaprólék (amit a pulykával adnak)
- 20 dekagramm füstölt szalonna
- 4 fej vöröshagyma
- 2 szelet kenyér
- 5 darab alma
- vaj a kenéshez
- 500 milliliter csirkealaplé
- só
- bors
- ízlés szerint friss kakukkfű
- ízlés szerint majoranna
Köret
- 1 kilogramm kelbimbó
- 2 fej hagyma
- 1 kis doboz 20%-os tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só
- bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázzuk, egy serpenyőben saját zsiradékján sütjük. Egy hagymát kockára vágunk, és hozzáadjuk a szalonnához, utána a pulykaaprólékot, májat és szívet is kockára vágjuk, és a serpenyőbe tesszük. Jöhet a fűszerezés, só, bors és a friss kakukkfű durvára vágva. Egy kis ideig hagyjuk, hogy minden együtt piruljon.
Az almákat és a kenyeret kockára vágjuk, és a serpenyőben piruló szalonnás keverékhez adjuk. Ha minden puha, félretesszük, ezzel fogjuk tölteni a pulykát.
A megtisztított pulykát kívül-belül sóval, borssal és majoránnával alaposan bedörzsöljük. Ezután a szalonnás, almás töltelékkel megtöltjük a húst.
Olvasztott vajjal megkenjük a pulykát, majd mellével lefelé tepsibe fektetjük. A három fej hagymát feldaraboljuk, és a pulyka mellé tesszük. Az alaplé felét a tepsibe öntjük. A húst fedjük le fóliával, majd másfél óráig sütjük, közben az elfőtt alaplevet pótoljuk.
Ezután eltávolítjuk az ezüstpapírt, a pulykát megfordítjuk és még egy órát sütjük, amíg szép aranybarna színű nem lesz.
Köret:
Két hagymát kockára vágunk, olajon elkezdjük dinsztelni. Amikor kellően összeesett, hozzáadjuk a kelbimbót. Sózzuk, borsozzuk. A tejfölt és a lisztet alaposan összekeverjük, ha maradt pecsenyelé, adunk hozzá, azzal is alaposan elkeverjük, majd amikor a kelbimbó puha lett, ráöntjük a tejfölös habarást, és még pár percig főzzük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!