
Légiesen könnyű, kefires pizzatészta: tönkölyliszttel egészségesebb lesz

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja
A pizzasütés nemcsak az éhséget oltja, hanem remek családi program is - hideg téli délutánokon melegen ajánlom.
A pizzakészítés tipikus iskola utáni program. Persze van olyan félkész pizzatészta, amire csak rá kell dobálni a feltétet, de az igazi az, ha az alapot is mi készítjük el. Múltkor gondolkoztam, hogyan lehetne a pizzatésztát egészségesebbé tenni. Ennek a legegyszerűbb módja az, ha a sima fehér lisztet tönkölylisztre cseréljük. Az alap pizzatésztába semmi más nem kell, csak liszt, víz, só és olívaolaj, de találtam egy receptet, amelybe kefir is kerül, amitől még szellősebb, puhább tésztát kapunk.
A tönkölybúzából készült tésztáknak teljesen más a színük, mint a hagyományos fajtáknak. Én rendszeresen sütök vele, így a gyerekek is megszokták, sőt, kifejetetten kérik, hogy "egészséges lisztből" süssek. A tönkölylisztnek magas a fehérje-, a vitamin- és az ásványianyag-tartalma. Másik előnye, hogy kelesztéskor ugyanúgy viselkedik, mint a fehér liszt, így könnyen helyettesíthető vele. A tészta pontosan olyan lesz, mint a hagyományos, mind állagra, mind ízre.
Tönkölylisztes kefires pizzatészta

Hozzávalók 1 adaghoz
- 2.5 bögre tönkölybúzaliszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.5 bögre kefir
- 0.5 bögre víz
- 4 dekagramm élesztő (friss)
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze a tönkölylisztet, az olívaolajat, a sót és a kefirt. Morzsoljuk bele az élesztőt. Öntsünk hozzá meleg vizet, és addig keverjük, míg a tésztánk egynemű nem lesz. Kezdjük el dagasztani, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Ha szükséges, tegyünk hozzá még lisztet. Gyúrjuk labdaalakúvá, tegyük át egy másik edénybe, öntsünk rá egy kevés olívaolajat, és addig görgessük, míg minden oldalára jut. Takarjuk le, majd hagyjuk meleg helyen addig, míg kétszeresére dagad.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Készítsünk a tésztából pizzakorongokat, tegyünk rá tetszőleges feltétet, majd süssük készre.
Fotó: Getty Images