Puhára sült répa tormás krémmel és ropogós morzsával - Szuper húsvéti köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerre puha és ropogós, édeskés és sós ez a köret, nagyon izgalmas résztvevője lehet az ünnepi asztalnak.
Ha idén kicsit különlegesebb körettel lepnéd meg a családod húsvétkor, készítsd el ezt a tormás krémmel sült répát. A puha, édeskés zöldség majonézes-tormás szószban sül és apró darabokra tört kréker koronázza meg.
Az az igazi, ha a szószt házi majonézből készíted, de ha több időd van, akár a tormának is nekiállhatsz otthon. A ropogós textúráról apróra tört sós keksz gondoskodik, vehetsz kész krékert is, de akár ezt is megsütheted te magad.
Ez az adag köretként, mással kiegészítve 4 főnek elég, de ha könnyed főételként kínálnád, akkor 2 személynek készítsd.
Tormával sült répa
Hozzávalók 4 személyre
- 4 közepes darab répa
- 4 evőkanál majonéz
- 0.5 fej vöröshagyma
- 4 teáskanál torma
- ízlés szerint só, bors
- 4 evőkanál kréker
- 2 teáskanál vaj
- 1 csipet fűszerpaprika
Elkészítés:
A répákat pucoljuk meg, vágjuk négybe, majd vékony szeletekre, vagyis julienne-re. A vöröshagymát hámozzuk meg, reszeljük le. A krékert aprítógéppel vagy sodrófával törjük durvára.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Öntsünk vizet egy kis lábasba, forrásig melegítsük. Mikor forr, dobjuk bele a répaszeleteket, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, majd gyöngyözve főzzük a répát 6-7 percig, míg félpuha nem lesz. Szűrjük le. A répát tegyük egy 20x20 centis jénaiba vagy sütőtálba.
Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a hagymát, a sót, borsot és a tormát. Öntsük a szószt a répára, alaposan keverjük vele össze, hogy mindenhol bevonja a zöldséget.
A vajat olvasszuk meg, keverjük össze az összetört krékerrel és a paprikával. Szórjuk a répák tetejére.
Toljuk a sütőbe 10-12 percre. Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors