![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi az a julienne, és miért jó, ha úgy vágod a répát?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Amikor elkezdtem főzni, fogalmam sem volt, hogy egyes zöldségeket hogyan kell felvágni. Néha karikákra szeleteltem, néha csíkokra, ahogy esik, úgy puffan alapon. Általában a darabok sem sikerültek egyformára, így volt, hogy néhány már szétfőtt, míg a többi kemény maradt.
Egyáltalán nem mindegy, hogy egy ételbe csak úgy beledobáljuk a hozzávalókat, vagy szépen, esztétikusan felszeletelve tesszük bele. A főzés egyik legfontosabb mozzanata az előkészület, a hozzávalók, alapanyagok kikészítése, feldarabolása. Ekkor kezd el összeállni a kép, hogy mi is kerül majd a tányérunkra.
Egyszerre fő meg és esztétikus is
Az első és legfontosabb, amit én is gyorsan megtanultam, hogy a zöldségeket egyforma méretűre kell vágni, hogy ugyanannyi idő alatt főjenek meg. De nemcsak ezért fontos az arány, hanem az esztétikum miatt is, sokkal jobban néz ki a tányéron az ilyen étel.
Mutatunk néhány technikát, amivel profi módon, mutatósan tudjuk felszeletelni a zöldségeket. Ezek a technikák a francia gasztronómiából erednek. A felsoroltakon kívül számos másféle darabolási módszer létezik, de ha ezeket tudjuk, a vizuális élmény garantált. Ezeket a technikákat hagyma, répa, zeller, szárzeller és burgonya vágására alkalmazzák.
![vagasi technikak](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29094/290946/29094615_0e0c374e882c6dd3e1f13a6a2440e128_wm.jpg)
Batonnet
Sárgarépából, karalábéból és zellerből vághatunk ezzel a technikával 1x1 centiméteres, 5 centiméter hosszú hasábokat, de más zöldségeknél is alkalmazhatjuk.
Paysanne
A batonnet technikával felvágott zöldségekből fél centis lapokat vágunk.
Rondelle
Ezzel a technikával fél vagy egy centiméteres karikákra vágjuk a zöldségeket. Gulyáslevesbe remekül passzol az ilyen alakzatra vágott sárgarépa, de a rósejbnihez is így érdemes vágni a krumplit vagy zöldséglevesbe például a cukkinit.
![rondelle](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29092/290926/29092673_4126b96c3c1bc148edd5eeac18a9a10e_wm.jpg)
Julienne
Talán ez az egyik legismertebb és legszebb szeletelési technika. A zöldségeket gyufaszál vastagságúra aprítjuk. A darabok 1-2 milliméternél ne legyenek vastagabbak és 3-5 centinél ne legyenek hosszabbak. Ezt a módszert leggyakrabban a sárgarépánál és a petrezselyemgyökérnél alkalmazzák.
Brunoise
Az először julienne-re vágott zöldségeket derékszögben elfordítva kockázzuk fel 2-3 milliméteresre. Ezeket a zöldségeket ropogósra pároljuk, és köretként vagy levesbetétként használjuk fel.
Fotó: Getty Images