Mi az a julienne, és miért jó, ha úgy vágod a répát?

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Amikor elkezdtem főzni, fogalmam sem volt, hogy egyes zöldségeket hogyan kell felvágni. Néha karikákra szeleteltem, néha csíkokra, ahogy esik, úgy puffan alapon. Általában a darabok sem sikerültek egyformára, így volt, hogy néhány már szétfőtt, míg a többi kemény maradt. 

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy ételbe csak úgy beledobáljuk a hozzávalókat, vagy szépen, esztétikusan felszeletelve tesszük bele. A főzés egyik legfontosabb mozzanata az előkészület, a hozzávalók, alapanyagok kikészítése, feldarabolása. Ekkor kezd el összeállni a kép, hogy mi is kerül majd a tányérunkra. 

Egyszerre fő meg és esztétikus is

Az első és legfontosabb, amit én is gyorsan megtanultam, hogy a zöldségeket egyforma méretűre kell vágni, hogy ugyanannyi idő alatt főjenek meg. De nemcsak ezért fontos az arány, hanem az esztétikum miatt is, sokkal jobban néz ki a tányéron az ilyen étel. 

Mutatunk néhány technikát, amivel profi módon, mutatósan tudjuk felszeletelni a zöldségeket. Ezek a technikák a francia gasztronómiából erednek. A felsoroltakon kívül számos másféle darabolási módszer létezik, de ha ezeket tudjuk, a vizuális élmény garantált. Ezeket a technikákat hagyma, répa, zeller, szárzeller és burgonya vágására alkalmazzák. 

vagasi technikak

Batonnet

Sárgarépából, karalábéból és zellerből vághatunk ezzel a technikával 1x1 centiméteres, 5 centiméter hosszú hasábokat, de más zöldségeknél is alkalmazhatjuk. 

Paysanne

A  batonnet technikával felvágott zöldségekből fél centis lapokat vágunk. 

Rondelle

Ezzel a technikával fél vagy egy centiméteres karikákra vágjuk a zöldségeket. Gulyáslevesbe remekül passzol az ilyen alakzatra vágott sárgarépa, de a rósejbnihez is így érdemes vágni a krumplit vagy zöldséglevesbe például a cukkinit. 

rondelle

Julienne

Talán ez az egyik legismertebb és legszebb szeletelési technika. A zöldségeket gyufaszál vastagságúra aprítjuk. A darabok 1-2 milliméternél ne legyenek vastagabbak és 3-5 centinél ne legyenek hosszabbak. Ezt a módszert leggyakrabban a sárgarépánál és a petrezselyemgyökérnél alkalmazzák. 

Brunoise

Az először julienne-re vágott zöldségeket derékszögben elfordítva kockázzuk fel 2-3 milliméteresre. Ezeket a zöldségeket ropogósra pároljuk, és köretként vagy levesbetétként használjuk fel. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük