Káposztás pogácsa a nagyi receptje szerint: sokáig puha marad
A klasszikus, nagyiféle káposztás pogácsa elkészítése időt kíván, de minden perce megéri.
A pogácsa és a sajtos rúd olyan sós nassolnivalók, amelyek nélkül biztosan nincs vendégség, de nyugodtan elkészítheted őket egy sima hétköznapra is. A pogácsáról azt gondolhatnád, hogy rengeteg munka van vele, gyúrni, keleszteni, hajtogatni kell, hogy aztán pillanatok alatt elfogyjon. Az a jó hír, hogy vannak olyan receptek, amelyekben a kelesztési időt megspórolhatod.
A túró mindenben finom, a pogácsában is. Ha intenzívebb ízekre vágysz, akkor süss juhtúrósat, de ha tehéntúrót teszel bele, akkor a puhaságot úgy is elérheted. Jól nyomkodd össze a túrót, hogy szinte eggyé váljon a tésztával.
A lisztet és a sót szitáljuk bele egy tálba, majd forgassuk hozzá a villával áttört túrót, a felkockázott vajat, adjuk hozzá a tojássárgáját, és morzsoljuk bele az élesztőt. Gyúrjuk addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Takarjuk le, majd tegyük a hűtőbe, és pihentessük 20 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Ha kivettük, egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra. Az egyik felét kenjük meg a felvert tojással, majd hajtsuk rá a másik felét. Forgassunk rajta egyet, és ugyanúgy kenjük meg és hajtsuk félbe. Nyújtsuk ki egyujjnyi vastagra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a tetejüket tojással, és süssük 12-15 percig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu