Sajtos, juhtúrós pogácsa bármilyen alkalomra: sokáig puha marad a tészta

juhtúrós pogácsa cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sajtos rudat talán csak a pogácsa tudja a képzeletbeli trónról letaszítani, add meg az esélyt ennek a receptnek.

Igazán jó juhtúrót nehéz kapni, de ha sikerül hozzájutnod, akkor vegyél belőle nagyobb mennyiséget, és az egyik feléből készíts körözöttet, a másikból pogácsát, ahogy azt a receptben is olvashatod. A pogácsa amúgy is olyan, mint a sajtos rúd, nem lehet belőle eleget sütni.

Én nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni, így nem okozott gondot ennek a receptnek az elkészítése sem. Ha viszont nem szeretnél ennyit bíbelődni a kelesztéssel és a várakozással, akkor süthetsz sütőporosat is, amelynek a tésztájában feta sajt van, hasonló ízvilága lesz, mint a juhtúrónak. 

Juhtúrós pogácsa

juhtúrós pogácsa recept ok

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 500 gramm liszt
  • 150 gramm vaj
  • 300 gramm juhtúró
  • 2 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 200 gramm tejföl
  • 50 milliliter tej
  • 20 gramm élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • 150 gramm reszelt sajt (tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, amíg felfut. 

A vajat és a lisztet morzsoljuk össze egy tálban, keverjük hozzá a juhtúrót és a sót. A közepébe ássunk egy mélyedést, üssük bele a tojást, kanalazzuk bele a tejfölt, és öntsük bele az élesztős tejet. Gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük 1-2 órára hűtőszekrénybe. 

Tegyük lisztezett deszkára, és nyújtsuk ujjnyi vastagra. Késsel rácsozzuk be a tetejét. Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjuk egy keveset még pihenni. Kenjük le felvert tojással, majd ízlés szerint szórjunk a tetejére reszelt sajtot. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Süssük a pogácsákat 15 percig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon