Sokáig puha túrós-sajtos rúd: a tésztát előre is begyúrhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szeretnéd, metélő- vagy medvehagymával is izgalmasabbá teheted a porhanyós vendégvárót, garantált a siker.
Legyen bármilyen ünnepség, édes és sós sütemények egyaránt helyet kapnak a vendégváró asztalon. Minden családban megvannak a nagy kedvencek, amelyek évről évre előkerülnek, nálunk a sós nassolnivalók közül a túrós tésztájú sajtos rúd ilyen.
Az egyszerű recepttel bátran lehet kísérletezni, a túróból kétfajtát is használhatsz, egyik fele lehet tehén-, a másik juhtúró. Ha sikerül beszerezned egy kis metélőhagymát vagy medvehagymát, akkor egy csokrot finomra vágva dolgozz a tésztába, így tavaszi köntösbe öltözteted a finomságot. Egy biztos, bárhogy is készüljön, óriási sikere lesz.
Így tárold
Ha lefedve tárolod, akkor puha marad a tészta, ha viszont a szabad levegőn hagyod, kellemesen ropogós textúrát kap.
Túrós-sajtos rúd
Hozzávalók 55 darabhoz
Rúd:
- 50 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 20 dkg vaj
- 1 csomag porélesztő
- 30 dkg túró
- 1 darab tojás
- tejföl szükség szerint
Tetejére:
- 1 darab tojás
- 25 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük egybe a sóval.
A hideg vajat kicsit lisztezzük meg, majd reszeljük a maradék liszthez és dolgozzuk vele egybe, aztán adjuk hozzá az élesztőt, túrót, tojást és annyi tejfölt (evőkanalanként adagoljuk), amennyi a tészta gyúrásához szükséges.
A begyúrt tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre, de akár egy estét is állhat.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki (2-3 mm), majd kenjük meg felvert tojással, szórjuk rá a reszelt sajtot, utána vágjuk tetszőleges méretű rudakra.
A rudakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokosra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors