Pogácsa, stangli és még 6 sós süti a húsvéti asztalra: kedvenc receptjeinkből válogattunk

srcver
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ünnepnapokon legyen változatos az étkezőasztal, az édes sütemények mellett sós harapnivalóknak is jusson hely!

A húsvéti sütigyártás során ne csak édes finomságokkal készülj, lepd meg magad és a szeretteid sós falatokkal is, amelyek ugyanolyan jól tudnak esni, mint az édes társaik.

Minden családban megvannak a kedvenc sütemények, amelyek ünnepnapokon ismétlődően, újra és újra elkészülnek. Fontos azonban, ha már sütiüzemet nyitsz a konyhádban, ne csak édes finomságok készüljenek, legyen sós is, fő a változatosság!

A sós vendégvárók a legtöbb esetben egyszerűen készülnek, pénztárcabarátok és nagyon finomak, öröm őket falatozni. Húsvétkor akár villásreggelivel, egyszerű leveles tésztából készült sós harapnivalóval, sós rétessel vagy pizzás falatkákkal is kedveskedhetsz a családnak, amiket a gyerekek és a felnőttek is imádnak. A most következő receptválogatásban 8 kedvenc sós vendégvárónkat gyűjtöttük össze, érdemes őket kipróbálni, mindegyik nagyon finom.

Túrós tésztájú sajtos pogácsa

A pogácsa igazi régi kedvenc, a sós vendégváró rengeteg variációban készülhet, a tésztába mindig érdemes valami plusz, titkos, esetleg szokatlan alapanyagot rejteni. Magyarországon népszerű a sima sós, krumplis, káposztás, tökmagos vagy a sajtos pogácsa, amelynek többféle változatát is érdemes kipróbálni. Ha időd engedi, kelt tésztából süsd meg, de a hajtogatott is isteni, ha azonban nem szeretnél sok időt tölteni a készítésével, akkor ez a túrós-sajtos pogácsa lesz a neked való.

pct

Pizzás háromszög

A pizzát mindenki szereti, a fűszeres paradicsomszószt különböző vendégvárók készítésénél is érdemes felhasználni. A pizzaszósz és a leveles tészta tökéletesen passzolnak egymáshoz, épp ezért a legtöbben pizzás csigákat szoktak gyártani a levelesből, pedig háromszögeket is érdemes, amelyek gyorsan és egyszerűen készülnek el. A pizzás háromszögekből dupla adagot készíts, hihetetlenül gyorsan fognak fogyni, a család összes tagja rá fog járni.

32866430 184d9735e36c35c1ecfa88f0487d4a76 wm

Ropogós sajtos tekercs

Leveles tésztából mindig érdemes néhány csomaggal a hűtőben tartani, hisz tényleg rengeteg minden készülhet belőle. Ráadásul, ha előre kinyújtva vásárolod, elég lesz csak kicsomagolnod, kitekerned és eldönteni, mivel is gazdagítsd a vajas tésztát. Nemcsak édes, hanem sós alapanyagok is kerülhetnek a tésztára, a sajt és a szárított paradicsom nagyon ízletesek levelesbe tekerve.

spcsct

Leveles tésztás virsli

A leveles tésztába csomagolt virslik nem csak vendégvárónak nagyszerűek, piknikre is érdemes őket elcsomagolni. Az egyszerű alapanyagokból készült, villámgyors finomság sok lehetőséget rejt magában. A virsli mellé sajt is kerülhet, de az is bőven elég, ha a kis csomagok tetejére szezámmagot szórsz. Az aranybarnára sült finomság nagyon kapós harapnivaló, ha szeretnéd, még kaszinótojást vagy tojássalátát is falatozhatsz mellé.

vlct

Kolbászkarikák leveles tésztába csomagolva

Egy újabb leveles tésztás, villámgyors finomság. A vajas tészta látványban hasonlít a pogácsára, de ha beleharapsz, akkor jön a felismerés, hogy a ropogósra sült tészta fűszeres kolbászkarikát rejt, amelytől nemcsak ízletes, hanem szaftos is lesz. A finomság tetejére reszelt sajt sül, de ha szeretnéd, akkor a kolbászos töltelék mellé is csempészhetsz egy kis sajtot, úgy sokkal gazdagabb a nassolnivaló.

34749089 c40003d0dcaa5e9b972eba1c5cb30577 wm

Tojásos-baconös leveles tészta

El sem lehet képzelni jobb napindítót egy ínycsiklandó villásreggelinél. A tojásos-baconös leveles tészta hihetetlenül látványos harapnivaló, bár ránézésre úgy tűnik, nagy kézügyességre van szükség a készítéséhez, ez egyáltalán nincs így. A finomság nagyon egyszerűen kivitelezhető, arra azonban figyelni kell, hogy a töltelék összetevőit elő kell sütni, hogy tökéletesen puha legyen benne a zöldség is.

34433351 5f037fd3d763ffb375bb793c7532df8b wm

Zöldséges rétes

Nem kell megijedni, nem házi rétestésztát kell megtölteni a bőséges finomságokkal. Két tészta közül is választhatsz, leveles- vagy bolti réteslapokba kerülhet a töltelék. A finomságokat, mielőtt a tésztába pakolnád, le kell pirítani jó sok fűszerrel. A legjobb, ha friss fűszernövényeket használsz, de ha erre nincs lehetőséged, akkor olasz fűszerkeverékkel dolgozz.

zrct

Sajtos-joghurtos rudak

A sajtos stangli akkor a legfinomabb, ha a tésztája puha, ezért joghurt is kerül bele, így lesz meg a tökéletes textúrája. A finomság szerény alapanyagokból készül, a tésztába nem kell élesztő vagy sütőpor, nélkülük is szépre sül. Ami viszont elengedhetetlen, hogy miután a tésztát begyúrtad, hűtőben pihentesd legalább fél órát.

Fotók: Getty Images,  Sági Zsófia/Sóbors,  Szász Eszter / Sóbors,  Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük