Omlós tésztájú, újhagymás pite lazaccal és krémsajtos alappal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ambivalens viszonyt ápolok a különféle hagymákkal. Egyfelől nagyon szeretem őket, másrészt meg nem bírja sajnos a gyomrom. Így ha egy keveset eszem, mert megkívánom, akkor bizony számolnom kell vele, hogy lehet, gyomorfájás lesz a vége.
Az újhagyma viszont egészen más. Ő a vöröshagyma fiatal példánya, amelynek a gyökér része még nem fejlődött ki rendesen, de már fogyasztható. Nem csak a föld alatti fehér része ehető, hanem a föld feletti zöld része is, ráadásul ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag. Az újhagyma előnyei Érdemes is enni, mert többek között rengeteg C-vitamint tartalmaz, ezért erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas-, jód-, magnézium-, kén-, szelén-, foszfor-, kálium-, kalcium-, réz-, cinktartalma is jelentős. Jótékonyan hat a bélműködésre, segíti az emésztést. Az újhagyma magában, vajas kenyér mellé harapva is isteni, de főzve és sütve is: remekül illik levesekbe, salátákba, sőt, sós pitékbe is. Ezt a változatot lazaccal, krémsajttal és tejföllel készítettem. A krémsajt csodásan kihozza a lazac ízét.
Újhagymás pite lazaccal
Hozzávalók 4 adaghoz
tészta
- 250 gramm liszt
- 150 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet cukor
- 1 kávéskanál só
töltelék
- 150 gramm lazac
- 2 darab újhagyma
- 3 darab tojás
- 250 milliliter tejföl
- 100 gramm krémsajt (pl. Philadelphia)
- 1 csipet bors
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, tegyük 20 percre a hűtőbe. Utána nyújtsuk kerek formára és tegyük egy kivajazott piteformába, villával szurkáljuk meg. 15 percre rakjuk vissza a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk a pitére sütőpapírt, és 15 perc alatt süssük elő, majd papír nélkül még további 8 percet, hogy a tésztánk egy kis színt kapjon.
Közben a lazacot vágjuk kockákra, és pici vajon pároljuk meg. Az újhagymát karikázzuk fel, a zöldjét is. A tojásokat verjük fel, a tejföllel, a krémsajttal és a fűszerekkel keverjük el.
A félig megsült tésztára szórjuk a lazacot és a hagymát. Öntsük rá a tejfölös masszát. 20 percig süssük, amíg a töltelék megszilárdul és szép piros lesz a teteje.
Fotó: Getty Images