Hogyan készül az egyszerűsített házi vadas? Sertéshúsból is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vadasnak azért áll neki olyan ritkán az ember, mert hosszadalmasnak érzi a folyamatot: ezt egyszerűsíti le ez a recept.
A klasszikus vadas az egyik legjobb dolog a világon, de hosszas előkészítést, tervezést és pácolást igényel. Olyasmi, amit rohanós hétköznapon az ember csak évente párszor készít el, akármennyire is szereti.
Expressz vadas
Ez a gyorsított verzió viszont simán belefér egy élhető vasárnapba, nem kell vele sokat szöszmötölni, hiszen a pácolást elhagyjuk, a főzési időt - mivel sertést használunk - lerövidítjük és még a mártást sem főzzük meg külön, egyszerűen csak leturmixoljuk. Ha ez a vadas nem is olyan, amit a nagymamánk csinált, mégis egy nagyon-nagyon kedves és kényeztető étel, amitől mindenki boldog lesz.
A zöldségeket mindenki válogassa hozzá kedve szerint: van, aki több zellerrel és kevesebb répával, más fordítva szereti. A zöldségek mind főhetnek együtt a hússal, de nem muszáj mindet beletenni a mártásba, csak amit szeretünk.
Vadas sertéshúsból
Hozzávalók
A húshoz
- 1 kilogramm sertéshús (comb és lapocka vegyesen)
- 4 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 0.5 gumó zeller
- 100 gramm szalonna
- 2 evőkanál borókabogyó
- ízlés szerint só
- 3 darab babérlevél
A mártáshoz
- 2 deciliter tejföl
- 0.5 darab citromlé
- 1 kiskanál mustár
Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, egy nagy lábos alján kiolvasztjuk belőle a zsírt. A húst felkockázzuk, a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, de egészben hagyott zöldségeket és fűszereket, felöntjük vízzel vagy alaplével úgy, hogy félig ellepje, és alacsony lángon rotyogtatva főzzük, míg meg nem puhul a hús. Ekkor kihalásszuk a zöldségeket, és a tejföllel külön leturmixoljuk. Mustárral és citromlével ízesítjük. A mártást ízlés szerint a húson vagy amellett tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors