A legfinomabb, legegyszerűbb vajas muffin: a díszítés jó móka a gyerekekkel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kevés egyszerűbb édesség létezik a vajas muffinnál, keverem-kavarom tésztája van, körülbelül 5 perc összeállítani, utána pedig kezdődhet is a sütés.
A cikk a Lurpak támogatásával készült.
Az alapreceptet számtalan módon fel lehet dobni, mehet bele csokichips, bármilyen gyümölcs, kakaó vagy éppen vanília, ízlés szerint variálható.
A puha, omlós tészta titka a vaj és a tej, előbbiből sózott verziót is lehet használni, így nincs szükség külön só hozzáadására, pont annyi kerül a tésztába, amennyire szükség van.
Húsvéti cupcake
Az egyszerű muffinból egy-két ötlettel szuper cupcake készíthető. Először is szükség van hozzá egy olyan vajkrémre, ami nem folyik szét, tartja a formáját és még finom is. Azért, hogy ne legyen nagyon vajas és tömény a végeredmény, habtejszín is kerül bele, ettől sokkal könnyedebb, habosabb lesz a krém.
Díszítés
Díszítésnek kakaós és színes tortadarát használtam, a kakaósból készült a "nyuszi fészke", a színes pedig nagyon jól feldobta a fehér krémet. Gyerkőcökkel is nagyon jó mulatság a süti elkészítése, nagyobbak akár a krémet nyomhatják, a kisebbek pedig szórhatják a cukorkát, illetve beletehetik a színes drazsékat a fészkekbe.
EZ A HÚSVÉT IS LURPAK VAJAT ÉRDEMEL
Itt a húsvét. Ideje leporolni a süteményformákat, ragadd meg a sodrófát, a fakanalat és láss neki! Vegyél elő Lurpakot és süss, főzz, párolj, hogy olyan finom étel kerülhessen az asztalra, amilyet most mindenki szeretne. A finom ételek és a családi étkezések tudják igazán feldobni a húsvétot, és ez neked is sikerülni fog most!
Vajas muffin
Hozzávalók 15 darabhoz
Tészta:
- 260 gramm búzafinomliszt
- 100 gramm cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 180 milliliter tej
- 110 gramm Lurpak enyhén sózott vaj
- 2 nagy darab tojás
Vajkrém:
- 170 gramm Lurpak vaj
- 300 gramm porcukor
- 70 milliliter habtejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Díszítés:
- 1 csomag tortadara (kakaós)
- 1 csomag tortadara (színes)
- 1 csomag tojásdrazsé
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A muffinformát vajazzuk ki vagy tegyünk bele színes muffinpapírt.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport. Egy másik edényben a tejet, olvasztott vajat és a tojásokat. Vigyázzunk, ha a vaj még meleg, előbb a hideg tejjel keverjük össze, nehogy kicsapódjon a tojás.
Keverjük egybe a nedves és száraz alapanyagokat, sűrű, de folyós masszát kell kapnunk, akkor jó, ha egynemű, szinte hólyagos lesz a tészta.
Öntsük a tésztát az előkészített muffinformába kb. a forma feléig, háromnegyedéig, nem szeretnénk, ha nagyon feljönne, lapos felületre lesz szükségünk a díszítéshez. Toljuk a muffint a 180 fokos sütőbe, kb. 20-25 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
A vajkrémnek csak akkor álljunk neki, mikor a muffinok már teljesen kihűltek, különben szétfolyik a krém a tésztán.
A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy nagy tálba, majd robotgép segítségével keverjük krémesre 1-2 perc alatt. Kisebb részletekben adjuk hozzá a porcukrot, mindig alacsony fokozaton keverjük, mikor az összeset elkevertük benne, vegyük magasabbra a fokozatot, 2-3 perc alatt verjük habosra.
Adjuk hozzá a habtejszínt, majd a vaníliakivonatot, 3-4 perc alatt keverjük egészen krémesre és habosra. Akkor jó, ha állagra sűrű, de kanalazható, hogy bele lehessen tölteni a habzsákba.
Töltsük a krémet az előkészített habzsákba, majd csillagcsövön keresztül, körkörös mozdulatokkal nyomjuk a muffinok tetejére. Nem kell nagyon csúcsosra készíteni, különben nem áll majd meg rajta a díszítés.
Ha kész vagyunk a vajkrémmel, vegyük elő a tortadarát. Először a kakaós tortadarából szórjunk a krém közepére - ez lesz a "nyuszi fészke" -, majd a színes tortadarából szórjunk a kakaós köré.
Ha ezzel is készen vagyunk, válogassuk ki a legszebb, lehetőleg minél színesebb tojásdrazsékat, majd tegyünk minden muffin tetejére 2-3-at a kakaós dara közepére. A krém stabil, nem fog olvadni, de ha nagyon meleg van, tálalásig hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk.
Fotók: Sági Zsófia/Sóbors