
Forró, fűszeres vajrum: Harry Potter vajsörének méltó versenytársa akadt

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Készíthetünk nagyobb adag fűszeres vajat is, hűtőben hetekig eláll, bármikor elővehetjük és felönthetjük forró italnak.
Még jó pár évvel ezelőtt az egyik barátnőm vajsörrel vendégelt meg - mindketten hatalmas Harry Potter-rajongók vagyunk, úgyhogy a meglepetése célba talált. Azóta számtalan receptet kerestem az édes, vajas, forró italra, találtam rengeteg alkoholmentes és alkoholos változatot, különféle italokkal turbózzák fel az alapot - ami szinte sosem sör -, de ez a rumos lett az egyik kedvencem.
Arra figyeljetek, hogy bár az elnevezése alapján ital, felér egy desszerttel, a vajas, fűszeres alap tömény és édes, diétázók messziről kerüljék el. Minden egyes bögre italt forró vízzel és rummal kell felönteni, a sok folyadékkal kellemes, krémes, picit vajas, de közben fűszeres, forró, édes italt kapunk végeredményül.
Vajrum

Hozzávalók 4 pohárhoz
A fűszeres vajhoz:
- 0.5 bögre vaj (112 gramm)
- 0.75 bögre barna cukor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 csipet só
Egy bögre italhoz:
- 2 evőkanál fűszeres vaj
- 60 milliliter sötét rum
- 180 milliliter forrásban lévő víz
- opcionális tejszínhab
Elkészítés:
Fűszeres vaj
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Tegyük a puha vajat, a cukrot és a fűszereket egy tálba. Keverjük habosra, akkor jó, ha egynemű, homogén a massza. Osszuk el a vajat a poharakban, vagy fedjük le és tegyük a hűtőbe.
Az ital
Tegyünk 2 evőkanál vajat minden bögrébe. Adjuk hozzá a rumot és a forrásban lévő vizet, alaposan keverjük össze, míg a vaj el nem olvad. Tejszínhabbal, fahéjjal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images