Harry Potter kedvence: selymes vajsör receptet mutatunk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Isteni ital, amely egészen biztosan feldobja a hangulatot. Ezt a receptet akkor éri meg igazán elkészíteni, amikor nagy vendégsereget várunk, de természetesen az adagok csökkentésével kevesebb személyre is elkészíthető.

A receptben nincs elírás, ez a mennyiség bizony 60 adagra elegendő. Ugyanis az elkészített vajas masszát 2 hétig tárolhatjuk a hűtőben, és egy-egy bögréhez összvissz másfél teáskanálnyira van belőle szükségünk.

A vajas-fűszeres keveréket ciderrel kell felönteni (a receptben egy bögréhez van megadva a cider mennyisége), de ha szeretnénk a gyerekeket is meglepni valamilyen finomsággal, akkor almalevet is használhatunk. Ha pedig kicsit ütősebbre vágyunk, akkor rakjunk még bele egy kis brandyt is. 

Vaj, cukor, méz és sok illatos fűszer - ezekből áll össze az alap. Nem egy fogyókúrás ital, de csak egy kiskanállal kerül bele a masszából, úgyhogy azért néha-néha belefér. Tökéletes vendégváró lehet, de elkészíthetünk magunknak is egy kisebb adagot, akkor iszunk belőle, amikor kedvünk van hozzá. Arra azért figyeljünk, hogy azt a két hét tárolási időt ne nagyon lépjük túl.  

Vajsör

vajsörrecept

Hozzávalók 60 adaghoz

  • 1 bögre teavaj (puha)
  • 1 bögre barna cukor
  • 0.5 bögre méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál kardamom
  • 0.25 teáskanál szegfűszeg
  • 0.75 bögre almás cider (forró)
  • brandy (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük ki a puha (de nem olvasztott) vajat a barna cukorral habosra. Adjuk hozzá a mézet és a fűszereket, jól keverjük össze a masszát. Tegyük a masszánkat légmentesen záródó edénybe, hűtőben 2 hétig eláll.

Egy bögrényi adaghoz másfél teáskanálnyi kell a masszából. Ezt öntsük fel a háromnegyed bögrényi felmelegített almás ciderrel adagonként. Tetszőlegesen mehet még bele brandy is. Másfél teáskanálnyi adagokkal számolva, akár 60 bögrényi ital is kijöhet belőle. Tejszínhabbal kínáljuk.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük