Krémes vaníliafagylalt házilag: gép nélkül, egyszerűen készül
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Sűrű, főzött vaníliakrém megy a fagyasztóba, pillanatok alatt össze lehet dobni, csak bírd kivárni, míg összeáll.
Az alábbi nagyon krémes vaníliafagyi abban tér el a megszokott receptektől, hogy a tejet habtejszín és tojás váltja fel, ettől még gazdagabb íze és még jobb állaga lesz: mintha a kedvenc főzött krémedet fagyasztottad volna le.
A tojásos krémet vízgőz felett érdemes elkészíteni, nehogy kicsapódjon: folyamatosan kevergetve főzd és mikor eléri a 70 fokot, rögtön hűtsd le. Ha mégis kicsapódna, szűrd át egy apró lyukú szitán, majd botmixerrel is dolgozd át.
Ennek a fagyinak az elkészítéséhez nincs szükséged fagylaltgépre, elég, ha fóliával lefedve a fagyasztóba teszed. Mivel nincs benne tej, még átkeverni sem szükséges, a sok tojástól krémes lesz a textúrája, nem lesz fagyott vagy jégszilánkos.
Házi vaníliafagyi
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 darab tojássárgája
- 2 darab tojás
- 100 gramm cukor (+ 2 evőkanál)
- 1 nagy csipet só
- 1 darab vaníliarúd
- 250 milliliter habtejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Készítsünk elő egy olyan tálat/edényt, amit majd vízgőz fölé tudunk tenni. Egy nagy tálba tegyünk jeges vizet, hogy le tudjuk majd rögtön hűteni a krémet.
Üssük bele a tojássárgákat és a tojást a hőálló tálba, majd keverjük habosra a cukorral és a sóval. A vaníliarudat vágjuk félbe, kaparjuk a magjait a tojásos keverékbe és dobjuk bele a rudat is.
Tegyük vízgőz fölé a tojásos krémet. Folyamatosan kevergetve, körülbelül 10 percig főzzük, míg be nem sűrűsödik, be nem fogja egy kanál hátulját. Akkor jó, mikor elérte a 70 fokot a krém.
Ekkor rögtön tegyük a jeges vízbe, hogy ne főjön tovább, majd szedjük ki belőle a vaníliarudat.
Közben a habtejszínt verjük laza habbá, mikor már majdnem kész, adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot és 1 teáskanál vaníliakivonatot.
Vegyük ki a tojásos krémet a jeges vízfürdőből, majd forgassuk bele a tejszínhab egyharmad részét. Utána adjuk hozzá a maradékot is.
Öntsük a krémet egy tálba, majd fedjük le fóliával. Tegyük a fagyasztóba 4-6 órára, míg el nem éri a kívánt állagot.
Fotó: Getty Images