Pillanatok alatt elkészül a házi vaníliás krémtúró - Sokkal finomabb a boltinál
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem nagyon szoktam nosztalgiázni, de vannak olyan ízek, amelyeket ha megérzek, a gyerekkorom jut eszembe.
Gyerekkoromban a hűtőszekrény állandó lakója volt a vaníliás krémtúró, megunhatatlan volt számomra. Sok évvel később a lányom folytatta ezt a hagyományt. Az akkori igencsak gyér választék mára már kibővült, a hagyományos vaníliás ízesítésen kívül kekszes és különféle gyümölcsös változatok is léteznek.
Valahogy mégis a vaníliás íz az igazi, amit otthon is el lehet készíteni, méghozzá nagyon hamar. Egy baj van vele, meg kell várni, hogy kihűljön - ez benne a legnehezebb feladat.
Vaníliás krémtúró
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 darab tojássárgája
- 10 dekagramm cukor
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 4 deciliter tej
- 1 csipet só
- 500 gramm tehéntúró
- 1 marék mazsola (elhagyható)
Elkészítés:
A cukrot és a tojássárgáját keverjük habosra, majd adjuk hozzá a pudingport, és lazítsuk fel egy kevés tejjel. A maradék tejet forraljuk fel egy csipet sóval, majd egy pár kanállal lazítsuk tovább a tojásos keveréket. Öntsük óvatosan a forrásban lévő tejbe a tojásos keveréket, és folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Vegyük le a tűzről, és várjuk meg, míg kihűl.
Ha kihűlt, keverjük hozzá a túrót, és botmixerrel dolgozzuk egyneművé. Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát vagy valamilyen bogyós gyümölcsöt (én áfonyát szórtam rá). Töltsük tálkákba, és tegyük pár órára hűtőbe.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors