Puha palacsinta extra vaníliával – Már az illata is csábít
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mióta a lányom megtanult palacsintát sütni, nem telik el úgy hétvége, hogy ne ébredjek erre a csodás illatra.
Ha jobban belegondolok, tudhattam volna, hogy a lányom először a palacsintakészítést fogja elsajátítani. Így a palacsinta nálunk ismét reneszánszát éli. Annyira megszerette, hogy beszereztem egy szuper könnyű palacsintasütőt is, hogy minél gördülékenyebb legyen a sütés. Ő még nagyon precízen méri ki a hozzávalókat, gondosan keveri és aggódik, ha nem egyforma vastagságúakra sülnek a palacsinták.
Gondoltam, ha már ennyire gyakori édesség nálunk, akkor készítek egy vaníliás változatot, mostanában úgyis nagy kedvencem lett, és rengeteg gyümölccsel fogom tálalni. Ennek a palacsintának kicsit más a tésztája, mint a hagyományosnak, vaj van benne, viszont szóda nincs, kicsit az amerikai palacsintára hasonlít, de nem pufi, hanem vékony tésztát sütünk belőle.
Vaníliás palacsinta
Hozzávalók 8 adaghoz
Palacsinta:
- 250 milliliter tej
- 2 darab tojássárgája
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 150 gramm liszt
- 1 evőkanál cukor
- 0.5 kávéskanál só
- 2 evőkanál vaj
- díszítéshez gyümölcsök
Tejszínhab:
- 200 milliliter habtejszín
Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel. Egy tálban keverjük össze a tejet, a tojássárgáját és a vaníliát. Szórjuk bele a lisztet, a cukrot, a sót, öntsük bele az olvasztott vajat, majd keverjük simára.
A habtejszínt (fontos, hogy nagyon hideg legyen) verjük kemény habbá.
Egy palacsintasütőt forrósítsunk fel, kicsit kenjük meg olajjal. Öntsünk bele körülbelül háromnegyed merőkanálnyi tésztát, egyenletesen oszlassuk el. Amikor kicsit felpúposodott, fordítsuk meg. Amikor készen vannak a palacsinták, kenjük meg őket tejszínhabbal, majd díszítsük a kedvenc gyümölcsünkkel.
Fotó: Getty Images