A tökéletes vaníliasodó titka: annyira egyszerű, hogy bűn pudinggal helyettesíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mákos guba vagy az aranygaluska elképzelhetetlen vaníliasodó nélkül, és ezt a finom édes szószt nem is szabad mással helyettesíteni.
A sodó tulajdonképpen a pudingos állag elérése előtt keletkezik, sűrű, de még folyik, isteni vanília íze van. Mákos guba mellé egyenesen szentségtörés, ha nem ezt adnak, de az aranygaluskát sem szabad mással kínálni.
Nagyon fontos, hogy vaníliarudat használj, itt most nincs helye vaníliakivonatnak vagy vaníliás cukornak. Kicsit drágább, de a végeredmény miatt megéri.
Vaníliasodó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 25 gramm liszt
- 50 gramm cukor
- 650 milliliter tej
- 5 darab tojássárgája
- 1 darab vaníliarúd
Elkészítés:
A cukrot egy lábasban keverjük össze a liszttel, majd a tej egy részével keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, tegyük bele magát a vaníliarudat is, a tojássárgákat, majd a végén a maradék tejet is. Közepes erősségen folyamatosan keverve várjuk meg, amíg besűrűsödik, ekkor vegyük le a tűzhelyről, várjuk meg, amíg kihűl. Ekkor tegyük hűtőbe.
Fotó: Getty Images