Krémes, tejszínes házi fagyi bogyós gyümölcsökből: miért választanád a boltit?
A tejszínes, krémes, csupa gyümölcsös fagyi a legjobb hűsítő kánikulai napokon.
Attól, mert vegán valaki, nem jelenti azt, hogy ne lehetne édesszájú, igaz, kicsit feladja a leckét, milyen desszert is készüljön a számára, de semmi nem lehetetlen. Még krémes csokifagyi is készülhet neki, ha tej helyett zsírosabb növényi ital gondoskodik a krémes textúráról, a tojás pedig egyszerűen kimarad. Csokiból pedig vegán verziót válassz.
Az otthon gyártott fagyi egyszerűen készül, főleg akkor, ha van hozzá géped, de ha nincs, akkor sem lehetetlen a jeges finomság elkészítése. Csupán időigényesebb, mert a műanyagba helyezett csokis fagyit hosszú órákra mélyhűtőbe kell helyezni, 20 percenként pedig kötelező átkeverni, mert úgy a jégkristályok összetörnek, kialakul a jól ismert textúra.
A kókusztej nagy részét öntsük lábasba, adjuk hozzá a cukrot, kakaót, csokit, sót és a vaníliát, majd alacsony láng felett melegítsük addig, amíg cukor és a csokoládé teljesen felolvad (körülbelül 10-12 perc).
A maradék kókusztejhez adjuk hozzá az étkezési keményítőt és keverjük simára, majd öntsük a forró, csokis kókuszitalhoz. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, míg sodóállagúra sűrűsödik (körülbelül 10 perc), majd szűrjük át egy másik tálba, takarjuk le fóliával, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
A kihűlt csokis sodót tegyük légmentesen zárható tálba, helyezzük fagyóba 3-4 órára, közben 20 percenként alaposan keverjük át. Az elkészült házi fagyit tálalásig tároljuk a fagyasztóban.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu