Isteni, vörösboros hagymalekvár sültek mellé: egyszerre édes és savanykás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A különleges zamatú hagymalekvár a balzsamecettől lesz pikáns, cukor helyett pedig mézzel édesítve érdemes kipróbálni.
A legtöbb családnak van bevált hagymalekvár receptje, amely még a legunalmasabb natúr szeletet is képes feldobni. A hagymalekvár szinte mindig barna cukorral készül, néha azonban megéri újítani, az édes ízről a méz is gondoskodhat.
A hagymalekvár általában egy serpenyőben készül, most azonban kettőre lesz majd szükséged. A hagymával és a balzsamecettel is külön kell dolgozni, úgy sokkal finomabb lesz a végeredmény. Mikor a hagyma teljesen összeesett, össze kell keverni a gyöngyöző balzsamecettel, majd egybeforralás után tálalható is az egyszerű, mégis különleges finomság. A kész lekvár hűvös helyen, légmentesen tárolva hónapokig eláll, de felbontás után tedd hűtőbe és napokon belül fogyaszd el.
Vörösboros hagymalekvár
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm lilahagyma
- 1 deciliter vörösbor
- 1 deciliter balzsamecet
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 3 evőkanál méz
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
Elkészítés:
A megtisztított hagymát vágjuk vékony szeletekre, majd kevés olajon dinszteljük addig, amíg teljesen összeesik, közben folyton kevergessük, nehogy leégjen.
Egy serpenyőben a balzsamecetet, a vörösbort, a sűrített paradicsomot és a mézet melegítsük össze, gyöngyözve főzzük (20 percig nagyjából), sóval és borssal ízesítsük. Keverjük hozzá a hagymát, forraljuk egybe.
Fotó: Getty Images