Így készül a Yorkshire pudding - Érdemes neki helyet szánni az ünnepi asztalon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Senkit ne tévesszen meg a neve, a Yorkshire pudding nem egy finom édesség, hanem egy sós felfújt, amit sültek mellé kínálnak Angliában.
A Yorkshire pudding, vagy ahogy a szigetországban nevezik, a Yorkie, egy palacsintaszerű tésztából készült sós felfújt, amit sült húsok és zöldségek mellé kínálnak. A Yorkshire puddingot eredetileg előételként fogyasztották a hús sütéséből visszamaradt szafttal leöntve, a palacsintatészta szépen magába szívta a mártást. Ma a pubokban biztosan szerepel az étlapon, de karácsonykor is megtalálható minden brit ünnepi asztalon. A legjobb muffinsütőben sütni, akkor megmarad a szép szabályos alakja.
Az eredeti angol karácsonyi puding tényleg édes, nem spórolják ki belőle a kandírozott gyümölcsöket sem.
Yorkshire pudding
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab tojás
- 2 deciliter tej
- 200 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Egy muffinsütőforma mélyedéseibe 1 milliméter olajat öntünk, majd 20 percre 190 fokos sütőbe tesszük, hogy az egész jól felforrósodjon.
A tojásokat egy keverőtálban felverjük, majd hozzáöntjük a tejet és beleszitáljuk a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót, majd az egészet alaposan kikeverjük.
A muffinformákba kitöltjük a tésztát a mélyedések háromnegyed részéig.
190 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha kipróbálnál más angol receptet is, készítsd el a britek kedvenc banános pitéjét.
Fotó: Street Kitchen