Alig valamiből készül a látványos zebra piskóta: a tésztája napokig puha marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A látványos süti ne tévesszen meg senkit, az elkészítése meglepően egyszerű, magában vagy bármilyen édes öntettel öröm lesz falatozni.
A zebra piskótát leggyakrabban tortaformában szokták készíteni, ezért sokan zebratortának nevezik az édes tésztájú, mutatós desszertet, amit egyébként bátran lehet kuglófformában is sütni.
A két színű tészta valójában egy egyszerű piskóta, amit, miután kikevertük, megfelezünk, majd az egyik adaghoz kakaót adunk. Így lesz két masszánk, amit váltakozva kanalazunk majd a formába. A rétegezésnél fontos, hogy középre kanalazzuk a tésztát addig, amíg el nem fogy, nem szabad elkenni, mert akkor nem lesz meg a látványos színváltakozás a szeletelésnél. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, ha szeretnénk, tehetünk rá csokimázat vagy tejszínhabot gyümölcsökkel.
Zebra piskóta
Hozzávalók 6 személyre
- 95 gramm liszt
- 150 gramm cukor
- 1 evőkanál kakaó
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 3 evőkanál meleg tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 darab tojás
Elkészítés:
A lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport és a sót tálba szitáljuk.
Az olvasztott vajat és a meleg tejet a vaníliakivonattal egybekeverjük.
Három tojást szétválasztunk, a maradék kettő egészet a sárgájához ütjük, majd a cukor felével habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük, majd a tojássárgás keveréket óvatosan beleforgatjuk. A lisztet is hozzákeverjük az olvasztott vajas keverékkel együtt.
Vegyünk elő egy másik tálat, öntsük bele a massza felét, szitáljunk bele 1 evőkanál kakaót, majd keverjük el benne.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, vagy sütőpapírral kibélelünk. A forma közepére négy evőkanállal szedünk a vaníliás tésztából, majd ismét a forma közepére 3 evőkanál kakaós massza kerül, aztán újra vaníliás, a folyamatot addig ismételjük, míg elfogy a tészta. A sütit 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük (sütésnél alkalmazzunk tűpróbát).
Fotó: Getty Images