
Lélekmelengető, selymes zellerkrémleves – Fokhagymás pirítóssal az igazi

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag
Gyerekkoromban rettegtem a zeller minden fajtájától. Gumós, zöld vagy angol, a zeller látványa is elég volt ahhoz, hogy grimaszokat vágjak. Éppen ezért otthon szigorúan tilos volt a zeller használata jó sokáig.
Az én ellenszenvem következtében a családom évekig nélkülözte az egyik legfinomabb, sokoldalúan felhasználható zöldséget. A zellert én üldöztem el, majd hirtelen ötlettől vezérelve én invitáltam a konyhámba egy esős délutánon, amikor úgy döntöttem, ideje újra megismerkednünk. Érdekes, hogy a zeller erős, karakteres illata mennyire megfogott akkor, ott abban a pillanatban tudtam, változni fognak a dolgok, a zeller rabja leszek. De nem csak velem történt ez így, a család többi tagja is teljesen a zöldség bűvkörébe került.
A legtöbbször leves formájában készítem, de rengeteg módon lehet kínálni a zellert, számtalan más izgalmas ételt készíthetünk belőle. Az utálat imádattá vált, a zeller lett a kedvenc zöldségem.
A zellerlevesek közül most egy krémlevesre esett a választásom, amiben az a legjobb, hogy tejszín nélkül is selymes és ízes lesz. Persze, tehetünk bele azt is a pürésítés után, körülbelül egy csészényit (ha így készítjük, 2-3 perce tegyük vissza a tűzhelyre), attól csak még varázslatosabb lesz. A levest ropogós, fokhagymás pirítóssal tálalva tehetjük még ellenállhatatlanabbá. A meleg kenyérszeleteket zöldfűszerekkel vagy sajttal is feldobhatjuk.
Zellerkrémleves fokhagymás pirítóssal

Hozzávalók 4 személyre
- 15 dekagramm vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 darab zellergumó
- 1 darab angol zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 800 milliliter alaplé (zöldség vagy csirke)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab bagett
Elkészítés:
A hagymát finomra aprítjuk, a zellereket összedaraboljuk.
A fazékba tegyük bele a vajat és az olajat, közepes lángon melegítsük, amikor a vaj felolvadt, mehet a lábasba a hagyma és a zeller. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, gyakran kevergetve 10 percig pároljuk, majd öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi.
Az elkészült levest botmixerrel pürésítsük. Szervírózásnál finomra vágott petrezselyemmel és a gumós zeller zöld részével - amit szintén apróra vágunk - ízlésesen megszórhatjuk.
A bagettet szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokon 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd még forrón megdörzsöljük a fokhagymagerezddel, így kínáljuk a leves mellé.
Fotó: Getty Images