Melengető, zöldfűszeres sajtkrémleves – Tökéletes fogás a hideg napokra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sajtimádóknak kötelező levesként is elkészíteniük a kedvencüket, isteni, laktató fogást tálalhatnak.
A sajtot nem lehet megunni, akár rakottasba teszed, akár egy egyszerű melegszendvicset készítesz belőle. Érdemes végigkóstolni, hogy neked melyik fajták ízlenek, akkora a választék, hogy biztosan találsz kedvedre valót.
Ha a mártogatósokat szereted, akkor krémsajt és kemény sajt keverékéből isteni kence készülhet. Ha a krémleveseket kedveled, készíts sajtból melengető fogást, a fűszerezés miatt nem kell túl intenzív ízű fajtát választanod. Ha zöldségből készíted a levest, akkor is érdemes sajttal gazdagítani, a brokkolikrémleveshez nagyon jól illik a parmezán. A sajtkrémlevest még akár maradék reszelt sajtból is főzheted, ha túl sokat készítettél elő a spagettihez, akkor ne hagyd megszáradni, használd fel ebben a melengető levesben.
Zöldfűszeres sajtkrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm reszelt sajt (gouda vagy trappista)
- 1 evőkanál keményítő
- 250 milliliter tejszín
- 200 milliliter fehérbor
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 gramm vaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint zöldfűszerek (zsálya, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem)
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymákat. Öntsünk rá fehérbort, forraljuk 10 percig, majd öntsük rá az alaplevet. A tejszínt keverjük össze a keményítővel, majd öntsük ezt is lábasba. Várjuk meg, amíg felforr és sűrűsödik, majd botmixerrel pürésítsük és adjuk hozzá a zöldfűszereket. A végén keverjük hozzá a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, várjunk, míg egyet rottyan, majd vegyük le a tűzről.
Fotó: Getty Images