Zöldséges-húsos bolognai sűrű szafttal: így lesz a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Imádom a bolognai spagettit, úgyhogy nagyon sokszor készítem. Az évek során rengeteg recepttel kísérleteztem már, de a legjobban nagybátyám zöldséges bolognai szósza jött be. Azóta minden alkalommal ezt készítem el, és aki megkóstolja, az elkéri a receptet.
A spagetti szinte bármivel jó - tejszínes szósszal, paradicsomossal, tejföllel, sajttal, zöldségekkel, hússal és még sorolhatnám. Mégis, ha egy kiadós ebédre vágyunk, akkor érdemes inkább húsos verziót készíteni. Ráadásul ebben a receptben nemcsak a hús, hanem a zöldségek is nagy szerepet játszanak.
Vegyünk egy adag leveszöldséget hozzá
Nem kell különleges vagy drága zöldségekre gondolni, ezek kerülnek bele: répa, fehérrépa, zellergumó, paradicsom, vöröshagyma és fokhagyma. Vásárlásnál az a legegyszerűbb, ha veszünk egy tál leveszöldséget, abban minden megtalálható, ami ehhez a szószhoz kell - persze a paradicsomon kívül.
Tésztának kifőzhetünk egyszerűen spagettit, de pennét, rigatonit vagy tagliatellét is, a bolognai szószhoz mindegyik jól megy, talán utóbbira tapad rá legjobban a mártás. Mint mindig, itt is figyeljünk arra, hogy a tészta al dente legyen, egy recepthez sem áll jól, ha szétfőzzük.
Zöldséges-húsos bolognai
Hozzávalók 4 adaghoz
- 60 dekagramm darált sertéshús/marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 darab répa
- 1 darab fehérrépa
- 0.5 darab zellergumó
- 2 darab paradicsom
- 0.5 liter paradicsomlé
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint majoranna
- ízlés szerint rozmaring
- ízlés szerint bazsalikom
- ízlés szerint bors
- 500 gramm tészta
- 10 dekagramm sajt
Elkészítés:
Erre mehet rá a hús, amit addig párolunk, amíg ki nem fehéredik. Én meg szoktam a darált húst is sózni, akkor nincsen olyan erős szaga a főzés közben.
Ha kész a hús, mehet rá az összezúzott fokhagyma és a kockákra vágott paradicsom, ezzel is keverjük át párszor, amíg a paradicsom meg nem fonnyad. Erre mehet rá a paradicsomlé, aztán dobálhatjuk bele a fűszereket és a cukrot is. Ha szükséges, akkor még sózzuk utána a szószt.
Ha ezzel megvagyunk, alacsony lángon, fedővel letakarva még kb. 40 percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek. Amíg készül, addig főzzük ki a tésztánkat, tálaláskor pedig reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét.
Fotók: Shutterstock